8 razloga zbog kojih treba trenirati trbušnjake

Presudni za rezultate

Trbušnjaci su osnova čvrstoće i snage našeg tijela, a njihova vitalnost presudna je za rezultat u svim sportovima i aktivnostima kojima se bavimo. Uz "dobre" trbušbnjake bolji ste sportaš, imate brzinu, imate bolju ravnotežu, nemate probleme s bolovima u leđima...

Vjerojatno je san o “kornjačinu oklopu” taj koji vas drži dok radite beskonačne izdržaje i bezbrojne sklopke. Ali dok radite trbušnjake, vaše će tijelo profitirati i na druge načine – neka vam ovih osam razloga bude cijelo vrijeme na pameti dok trenirate.

1. Budite bolji sportaš

"Trenirate li mišiće corea, automatski ćete postizati bolje rezultate u svim sportovima snage i brzine”, tvrdi Stuart McGill, profesor biomehanike kralježnice sa Sveučilišta Waterloo. Snažniji core prenosi više snage prema udovima, stoga možete jače udariti protivnika rukom, loptu nogom ili snažnije zamahnuti reketom.

2. Budite uravnoteženiji

“Snažan core čini čuda za poboljšanje osjećaja ravnoteže, bez obzira na to bavite li se sportom ili obavljate kućanske poslove”, tvrdi J. Christopher Mendler, specijalist sportske medicine. Tako ćete izbjeći ozljede, a vaši će pokreti biti efikasniji. Testirajte ravnotežu: stanite na samo jednu nogu i ispružite ruke. Ako izdržite 60 sekundi, u redu ste.

3. Pobijedite bol u leđima

Zaključak je kanadskog istraživanja da vježbanje trbušnjaka sprječava i kontroliše bol u donjem dijelu leđa. Ako ste nekad ozlijedili leđa, bolje je da se držite vježbi za mišiće corea pri kojima mirujete (izdržaji), nego da izvodite one u kojima savijate kralježnicu (poput klasičnih trbušnjaka).

4. Postanite viši

Trening mišića corea (posebno pilates) doslovno vas izdužuje: istraživanje objavljeno u časopisu Isokinetics and Exercise Science pokazalo je da su muškarci koji su vježbali pilates osam sedmica (po tri puta sedmično) postigli značajno bolje rezultate na testu posturalne stabilnosti.

5. Probijte granice

“Ako mišići corea rade tijekom čučnja ili potiska s prsa, povećat će se i snaga dizanja – a leđa će vam pritom ostati sigurna”, tvrdi Lisa Edebor, personalna trenerica. Stoga svaki teži trening snage počnite 10-minutnim treningom mišića corea (predlažemo vježbe na sljedećoj stranici).

6. Budite munjevito brzi

Kombinacija vježbi za mišiće corea i vježbi u nestabilnim uvjetima (TRX, vježbe na jednoj nozi…) pomoći će vam da postanete agilniji. Istraživanje objavljeno u časopisu Kinesiology pokazalo je da su vježbači koji su koristili navedenu kombinaciju vježbi ostvarili bolje rezultate u testu heksagona od onih koji su izvodili uobičajene bodybuilderske vježbe.

Probajte sami: koristeći debelu ljepljivu traku, označite na podu heksagon (stranica dužine 60 cm, pod uglom od 120 stepeni) i centar heksagona. Pokrenite štopericu. Iz središta heksagona skočite s obje noge na svaku stranicu i natrag (ukupno 12 skokova) u smjeru kazaljki na satu. Ponovite, ovoga puta u smjeru suprotnom od kazaljki na satu. U oba biste smjera trebali ostvariti približno isto vrijeme – ako niste, trenirajte slabiji smjer.

7. Ublažite upale

Naučnici su otkrili da trening mišića corea može smanjiti vrijednost upalnih markera za čak 25 posto – što je rezultat jednak onom koji se postiže konzumacijom protuupalnih lijekova. Što znači da trening mišića corea pozitivno utječe na zdravstveno stanje i  dugovječnost.

8. Živite duže

Trbušnjaci su vam garancija da ćete u grob kasnije – to su zaključili istraživači s klinike Mayo uspoređujući rezultate 11 istraživanja širine struka i njen utjecaj na zdravlje. Rizik od prerane smrti kod muškaraca širine struka 110 cm (i veće) bio je 52 posto veći nego kod muškaraca širine struka 88 cm (i manje); svakih 5 cm veća širina struka podiže rizik za dodatnih 7 posto.

Podijeli članak