Keto dijeta: Evo zbog čega je ova dijeta loša

Negativne posljedice

Ova dijeta je naročito popularna među fitnes trenerima i mnogi je preporučuju, a cilj je da se tijelo dovede u stanje ketoze, odnosno da se unos ugljikohidrata smanji na najmanji mogući nivo, a poveća unos masti i održava zdrav nivo proteina.

U keto dijeti su zabranjeni slatkiši, žitarice, većina voća, alkohol i slično, dok se preporučuje da se jede meso i riba, zeleno povrće, jaja, orašasti plodovi i semenke, mrkva, paradajz, paprika, luk i bobičasto voće. Ali, ovakav način ishrane ima i svoje negativne posljedice koje vam niko neće reći. Evo koje su:

Možete da se osjećate bolesno

Jedna od negativnih posljedica keto dijete jeste "keto grip". Simptomi su izraženi prvih nekoliko dana dok se tijelo navikava na manji unos ugljikohidrata. Možete da osjećate mučninu, glavobolju, grčeve u mišićima i umor. Kako bi ublažili te simptome, pijte dovoljno vode i dobro se naspavajte.

Loš zadah

Jedno od ketonskih tijela koje se proizvodi u jetri je aceton, a on ima poseban miris koji izlazi iz usta. Ako se ljudi odmiču od vas, objasnite im u čemu je problem.

Zatvor

S obzirom na to da ćete unositi manje vlakana i ostalih hranljivih vrijednosti potrebnih za dobru probavu, mogli biste da imate problema sa stolicom. Kako biste riješili ovaj problem koristite dodatke ishrani sa niskim sadržajem ugljikohidrata, kao što je zobena kaša.

Tijelo će se usporiti

Dok vam se organizam prilagođava novom načinu ishrane, tijelo će vam biti malo umornije i usporenije. U početku izbjegavajte vježbanje. Kada postignete stanje ketoze energija će vam se vratiti.

Podijeli članak