Neodoljiva čokoladna torta bez brašna

Rijetki mogu odoljeti

Naravno da čokolada, jaja, maslac i šećer nisu niti dijetalni, niti naročito zdrav izbor, ali napravljeni u kućnoj varijanti, bez konzervansa, aditiva i brašna i te kako su dobra zamjena za kupovne čokoladne kolače ili bilo koje slatkiše od omiljene nam čokolade.

Od ove torte možete očekivati pun čokoladni ukus, omamljivim mirisom kafe u pozadini.

Sastojci:

200 grama maslaca, plus oko 10 grama za podmazivanje kalupa
200 grama crne čokolade sa 70% kakaa
1 kašika kafe (po izboru, ukoliko niste ljubitelj kafe, jednostavno je preskočite)
6 jaja
200 grama šećera
70 grama kakaka u prahu

Priprema:

Rernu zagrijte na temperaturi od 160ºC, dno kalupa za tortu obložite papirom za pečenje, a stranice premažite maslacem. Čokoladu i maslac otopite na pari, pa ih ostavite da se ohlade.

Za to vrijeme odvojite bjelance od žumanca. Od bjelanaca umutite snijeg, a žumanca umutite sa šećerom dok ne postanu svijetlo žute boje. Potom kakao prosijte u žumanca i promešajte, pa im polako dodajte rastopljenu čokoladu i maslac. Kada smjesu promiješate prvo joj dodajte jednu kašiku snijega od bjelanaca, te ponovo promiješajte kako biste je razredili, a onda polako nastavite dodavati ostatak snijega. Umiješajte ga laganim pokretima kako smjesa ne bi izgubila volumen. Smjesu zatim prelijte u kalup i pecite oko 45 minuta do sat vremena. Znate da je torta gotova kada čačkalica koju zabodete u sredinu napolje izađe suha. Tortu poslužite uz svježe voće, šlag ili sladoled od vanilije.

Podijeli članak