Pet znakova da ste vjerovatno dehidrirali

Znakovi tijela

Nijedno stanje ljudskog organizma u koje se prilično jednostavno dovesti, nema tako snažan uticaj na drastično smanjenje tjelesnih performansi, kao i na sve funkcije u organizmu općenito. Smanjenje nivoa tekućine u organizmu naročito se brzo događa tokom fizičkih aktivnosti, te naravno tokom izloženosti velikoj toploti.

Budući da dehidriranost treba preduhitriti i prije pojave ozbiljnih pokazatelja, važno je da svi znaju prepoznati znakove organizma koji poručuju da sistemu jednostavno fali vode. Radi se o pet jasnih pokazatelja.

1. Velika žeđ

Kada se javi osjećaj žeđi, tada je već kasno i već postoji nivo dehidriranosti organizma. Zbog toga se preporučuje držanje flaše vode i na radnom stolu i redovno "dosipanje u sistem". Kada je riječ o nekom vidu fizičke aktivnosti s druge strane, tada je nošenje flaše i pijenje vode obavezno. Preporuka je da se dnevno piju dva litra vode za optimalno funkcionisanje organizma, ali se tokom jakih akivnosti i duge izloženosti toploti potrebna količina ozbiljnije povećava.

2. Umor i vrtoglavica

Ako vam se događa vrtoglavica neposredno nakon što ustanete, to je dobar znak vrlo vjerovatne dehidriranosti, pa dodavanje vode u sistem može riješiti taj problem. Isto je i sa osjećajem umora, a vježbači u teretanama veoma dobro znaju koliko snažan uticaj ima nekoliko gutljaja vode nakon serija vježbi. Jednostavno, održavanje optimalne količine vode u organizmu održava i samu energiju na viskom nivou.

3. Ubrzano lupanje srca

Kada se uhvati zrak ali srce i dalje ne smanjuje broj i snagu svojih otkucaja, po svemu sudeći ono uprazno pokušava napumpati istu količinu krvi kao kada je nivo tečnosti u organizmu bio optimalan, a što tada uopšte nije slučaj. Iz drugog ugla gledano stvari izgledaju tako da prilikom dehidriranosti srce mora raditi težak posao da zadrži isti krvni pritisak, a upravo taj dodatni rad se osjeti na njegovom radu.

4. Grčevi mišića

Mnogi su primijetili da imaju više grčeva tokom ljetnih mjeseci. Kada se tijelo jako znoji, ne samo da izbacuje vodu vani, već kroz pore izbacuje i elektrolite kao što su natrij i fosfor. Elektroliti su ključni za valjanu funkciju mišića i živaca, pa kada su izbačeni iz balansa, to vrlo lako vodi do pojave grčenja mišića.

5. Urin skoro narandžaste boje

Jedan od najjednostavnijih i ujedno najtačnijih pokazatelja dehidriranosti jeste uvid u boju urina. Ako je u organizmu optimalan nivo tečnosti, tada će urin biti skoro pa proziran. Ako je organizam u stanju dehidriranosti, boja urina će biti tamnija, skoro pa narandžasta. To se događa zato što bubrezi pokušavaju zadržati skoro svaku kap vode u organizmu, pa kako se izbacuje minimalna količina putem urina, tako koncentracija ostaje jača i boja urina tamnija.

Podijeli članak