7 načina za efikasnije mršanje

Ubrzajte proces

Osim unosa manjeg broja kalorija od potrošenog, proces mršanja možete ubrzati određenim namirnicama koje konzumirate, suplementima koje koristite i vježbama koje izvodite.

Mi smo vam pripremili 7 odličnih savjeta za brže i učinkovitije mršanje.

1. Izbjegavajte inzulinske šokove većinu dana

Biranje namirnica s manjim udjelom ugljikohidrata, kao i onih koje sadrže ugljikohidrate niskog glikemijskog indeksa, dovoljno je za potaknuti proces mršanja. Inzulin je hormon koji djeluje kao transporter energije, posebno one energije iz ugljikohidrata. Energiju koju unosimo, a ne potrošimo, sprema se u obliku masti. Zbog toga je važno namirnice s visokim udjelom ugljikohidrata, posebno jednostavnih šećera, unositi u vrijeme oko treninga. Tada će nutrijenti biti pohranjeni u mišiće, a ne u mast.

2. Povećajte unos vlakana

Namirnice bogate vlaknima, poput zelenog povrća, pomažu u slabijem otpuštanju inzulina, što u konačnici vodi do gubljenja masnoća. Vlakna također daju osjećaj sitosti, a za njihovo probavljanje tijelo će također potrošiti određenu količinu energije.

3. Kofein za brže mršanje

Osim što vam pomaže u psihološkoj pripremi za trening, kofein stimuliše centralni nervni sistem što rezultira dužim i kvalitetnijim treningom. Također, kofein ubrzava proces mršanja i doprinosi slabijoj pohrani kalorija u obliku masti.

4. BCAA čuvaju mišićnu masu

Najvažnija stvar kada ste na definiciji je sprječavanje raspadanja mišićnog tkiva. BCAA su tri najvažnije aminokiseline koje će vam pomoći sačuvati mišićnu masu prilikom prehrane sa smanjenim kalorijskim unosom. Preporučljivo ih je uzimati prije i poslije treninga jer ove aminokiseline pospješuju otpuštanje inzulina, hormona koji će u tom razdoblju nutrijente tjerati upravo ondje gdje želite – u mišićno tkivo.

5. Koristite kreatin

Ovaj suplement je popularan kada je riječ o masi. Mnogi ga izbjegavaju prilikom mršanja jer pogrešno misle da će im kreatin navući viška vode u tijelo pa da će rezultati mršanju biti manje vidljivi. Kreatin će vam pomoći pri boljoj izvedbi na treningu, što u konačnici vodi do nove mišićne mase. Probajte umjesto standardnog monohidrata konzumirati kreatin HCL i to bez faze punjenja i održavanja. Konzumirajte manje doze prije i poslije treninga tijekom faze definicije.

6. L-Karnitin za bolje rezultate

L-karnitin je derivat aminokiselina lizina i metionina koji učinkovito pomaže pri korištenju masnoća za energiju. Ima ključnu ulogu u kardiovaskularnom metabolizmu i održavanju mentalnih funkcija. On je dodatak prehrani i svi ga već imamo u tijelu. U prehrani je prisutan u crvenom mesu, a kao suplement preporučuje se uzimati prije i poslije treninga.

7. Bez straha od kasnih obroka

Kasni obrok trebao bi biti manji, ali je važno da konzumirate sporootpuštajuće proteine poput kazeina ili mesa. Također, vlakna i zdrave masti važne su u kombinaciji s proteinima i spriječit će kataboličke procese tijekom noći, odnosno sačuvati mišiće.

Podijeli članak