Najvažniji trikovi motivacije do top forme

Ostanite motivisani!

Ako se patite sa održavanjem svoje trening rutine, činjenica je da morate ostati maksimalno motivisani kako bi uspjeli realizovati svoju zacrtanu tjelesnu transformaciju i tako dosegnuti top formu.

Pet trikova koje ćemo detaljno objasniti u nastavku, ima najjači uticaj na drastično povećanje motivacije, pa se svima željnim uspjeha toplo preporučuju.

1. Promijenite svoj stav

Ako mislite na vježbanje u teretani kao na jednu dodatnu aktivnost, motivaciju ćete sigurno izgubiti veoma brzo. Morate prihvatiti dizanje tegova kao dio dnevne rutine, nakon toga će sve postati mnogo lakše za podnijeti, koliko god teški izazovi bili iza toga.

2. Unosite promjene u svoju rutinu svake sedmice

Stalno ponavljanje iz dana u dan istih vježbi, broja serija i ponavljanja, neminovno vodi do pojave dosade i pada motivacije. Zbog toga se preporučuje pravljenje barem manjih promjena u trening programu svake sedmice. Barem da se to odnosi na zamjenu broja ponavljanja i serija, povezivanje vježbi u setove i slično.

3. Pratite svoj napredak

Vjerovatno i najbolji način motivisanja i dugotrajnog održavanja motivacije je kroz redovno praćenje napretka. To se izvodi kroz redovno fotografisanje i mjerenje obima struka i mišića. Svakih 15 dana revizija napretka i otkriveni pomak, moraju biti odličan odar u smjeru povećanja motivacije.

4. Radite vježbe koje volite

Uvijek postoje vježbe koje volite i više i koje volite manje i uz koje se ne osjećate baš tako ugodno. Tajna je u pronalasku onoga što volite i šta vam godi, s tim da se nikako ne misli na preskakanje vježbanja kompletnih dijelova tijela, već na odabir dražih vježbi između dvije ili tri koje pogađaju iste grupe mišića.

5. Konzumirajte pravu hranu

Kada se jede "čista", kvalitetna hrana, tijelo jednostavno funkcioniše bolje i bolji je osjećaj u koži. Međutim, ništa bolje ne motiviše od vidljivog napretka iz dana u dan, a najbrži napredak upravo se ostvaruje kroz jedenje prave hrane. Tako da je detaljno osmišljen i čvrsto poštovan plan ishrane jedan od osnovnih pokretača motivacije.

Podijeli članak