Kako se treba brijati ako imate akne?

Korisni savjeti

Ukoliko imate problematičnu kožu, proces brijanja može biti bolan i ostaviti posljedice na vašem licu kakve ne želite.

Brijanje kože sa aknama izaziva razne iritacije, pa prelazak brijača preko osjetljivog dijela kože može biti bolno i veoma neprijatno.

Ipak, postoje određeni savjeti za brijanje koje će olakšati ovaj svakodnevni proces osobama koje imaju akne. Slijedite sljedećih sedam koraka.

1. Očistite kožu

Prije početka brijanja, vrlo je bitno očistiti kožu. Umijte se i iskoristite vrući peškir, te ga držite neko vrijeme na licu. Vaša koža će tako omekšati, a pomoći će i pri otvaranju folikula dlake.

2. Nanesite ulje za brijanje

Prije nego što stavite pjenu ili gel, na kožu nanesite ulje za brijanje. Ono će djelovati tako da brijanje bude lakše, a izbjeći ćete i posjekotine. Ulje za brijanje nanosi se tako što samo stavite nekoliko kapi i potom dobro izmasirate lice.

3. Izbjegavajte pjenu i gel koji sadrže alkohol i mirise

Za osjetljivu vrstu kožu može biti veoma problematično ako pjena ili gelovi za brijanje sadrže alkohol i mirise. Pjene sa sintetičkim sastojcima treba izbjegavati, a koristiti one sa prirodnim uljima.

4. Dobar brijač

Ako je vaša koža osjetljiva, koristite brijač sa jednom oštricom jer će brijači sa više oštrica prije iritirati akne. Dobar i prvenstveno čist brijač su prvi korak ka sigurnom brijanju kakvo želite. Brijač treba čistiti i prije i poslije upotrebe i to antibakterijskim losionom.

5. Brijte se u smjeru rasta dlake

Da ne biste iritirali akne i uzrokovali posjekotine, bradu brijte u smjeru rasta dlake. Tako će vam biti mnogo lakše da se obrijete.

6. Dobro očistite lice nakon brijanja

Kada završite sa brijanjem, dobro očistite lice toplom vodom. Ako je koža ljepljiva, koristite blago sredstvo za čišćenje kože.

7. Hidratizujte kožu

Svoje lice ćete najbolje zaštititi ako nakon završetka brijanja na lice nanesete neki od proizvoda koji hidratizuju kožu. To može biti krema ili losion, ali obavezno bez alkohola.

Podijeli članak