Zbog rijetke bolesti kože djevojčica od četiri godine mora da unosi dnevno 2100 kalorija

Anna unatoč tome živi sretno

Četverogodišnja djevojčica Anna Riley iz New Yorka boluje od ihitoze, kožne bolesti koja je vidljiva povećanim ljuskanjem.

Zbog rijetke bolesti kože djevojčica od četiri godine mora da unosi dnevno 2100 kalorija

Ova rijetka bolest uzrokuje da koža raste mnogo brže nego inače. Gornji sloj kože kod Anne se ne formira pravilno, što uzrokuje jaku suhoću i crvenilo. Koža se kod mlade Amerikanke počela stvrdnjavati nekoliko sekundi nakon što se rodila, ali zahvaljujući napretku medicinske opreme i tehnologije Anna živi relativno normalnim životom.

No, da bi održala korak s viškom kože, mora da unosi više kalorija. Dnevno mora da unese 2100 kalorija, koliko unosi inače prosječno i starija osoba. Također ima trosatno kupanje svako jutro.

Ona zbog svih tih obaveza kasnije mora da ide u školu, a njena mama Jannie kaže da u školi koju pohađa postoji medicinska sestra koja joj po potrebi nanosi losion na kožu ukoliko joj to bude potrebno. Takođe ima i pomoćno osoblje koje se brine o njoj i stoji joj na raspolaganju.

"Ljudi su nevjerovatno prihvatili Annu i njeno stanje kože, tako da ona ima puno prijatelja u školi bez obzira na to", kazala je djevojčicina mama.

Unatoč takvom izgledu, mama kaže da se Anna jako dobro uklopila u okruženje i da djevojčica čak i ne misli da je to nešto što joj smeta ili što je čini manje vrijednom od ostale djece. Tvrdi da voli ružičastu boju zbog čega joj je još lakše podnijeti svoj izgled lica unatoč oboljenju kože.

Njeni roditelji trude se da ona svakodnevno unese u organizam više od 2000 kalorija, pa često jede hranu koja možda i nije preporučljiva toj dobi.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak