Kako sačuvati boju nakon povratka s mora?

Preplanuli ten

Dobijanje preplanulog tamnog tena je za mnoge ljude jedan od glavnih elemenata ljetnog godišnjeg odmora, pa posebnu pažnju posvećuju odabiru krema i ulja za sunčanje, te dobar dio odmora provedu upravo sunčajući se na plaži.

Nakon povratka kući ta lijepa boja kože koju svi primijete, nažalost ne traje dugo i veoma brzo se sve vrati na staro. Stoga nije ni čudo što se mnogi pitaju da li je moguće održati preplanuli ten i nakon povratka s odmora. Odgovor je jednostavan, moguće je znatno odgoditi vraćanje prirodne boje tena, ali je potrebno napraviti određene korake.

1. Izbjegavanje trljanja kože peškirom

Trljanje kože spužvama, kao i peškirom nakon tuširanja, fizički uklanja tanki sloj kože koji je upravo i postao taman na ljetovanju i daje taj specifični preplanuli izgled. Stoga, pažljivo kako ne bi ubrzali proces skidanja boje, a najbolje bi bilo puštanje kože da se samostalno osuši na zraku.

2. Izbjegavanje jakih sredstava za tuširanje

Kao što spužve i peškiri fizički uklanjaju tanki površinski sloj kože, isto to hemijskim uticajem rade jaki šamponi i gelovi za tuširanje. Idealna temperatura vode za tušrianje bi radi pitanja očuvanja preplanule kože bila neka srednja - mlaka.

3. Kvalitetna hidratacija tijela

Prvi i osnovni uslov ljepote i zdravlja kože jeste to da je dovoljno hidratizovana. Dovoljan unos vode, koji se inače preporučuje u količini od 2 litra ili 8 čaša dnevno, osigurat će to da koža bude mekana, vlažna i glatka.

4. Pojačana konzumacija zelenog i narandžastog povrća

Zeleno i narandžasto povrće bogato je pigmentom koji potiče i čuva tamnu boju kože. Karotenoidi bi bili paprike, mrkve, paradajz, marelice, dinje breskve, te špinat, kupus, kelj, zelena salata i slično.

Podijeli članak