Zašto je muškarcima potrebno mnogo testosterona?

Znate li sve?

Da je bez testosterona nemoguće izgraditi velike i snažne mišiće, manje-više je svima poznato. Upravo je to razlog zbog kog pripadnice nježnijeg spola bez ikakve brige mogu i morale bi izvoditi sve "muške" vježbe, jer jednostavno one se ne mogu "nabildati" i biti ogromne. Dakle, testosteron je ključ, a žene ga nemaju u koliko je prisutan kod muškaraca.

Međutim, to je samo mali djelić važnih efekata testosterona na muško tijelo. Zbog toga je od vitalne važnosti za jednog muškarca da tokom života prirodno održava svoj polni hormon na što je moguće višem nivou. Navest ćemo neke od glavnih efekata testosterona, nakon čije spoznaje će svima biti mnogo toga jasnije.

Mentalni fokus

Mentalni fokus kod osoba sa niskim testosteronom, na veoma je niskim granama. S druge strane, oni koji imaju visok testosteron, njima mentalnog fokusa ne fali, pa se to ubrzo održava na mnoga polja i životne uspjehe.

Raspoloženje i depresija

Nivoi testosterona također stoje u čvrstoj vezi sa psihičkim stanjem i raspoloženjem kao tipičnim pokazateljem. Depresija je jedan od problema koji je često uzrokovan, ali i koji se isto tako u mnogim slučajevima da riješiti kroz uticanje na pojačanje prisustva testosterona u krvi.

Samopouzdanje

Muškarci sa visokim prisustvom testosterona u krvi, prilično se razlikuju od ostalih prema svom velikom samopouzdanju. Oni s manjkom tog važnog hormona, nesigurni su i u sebe i u okolinu.

Mišićna masa

Kao što je poznato, čak i među muškarcima koji uopšte ne vježbaju, visina nivoa testosterona ozbiljno utiče na razlike u nivou postojeće mišićne mase. Oni sa jačim testosteronom mnogo lakše izgrađuju mišiće od drugih.

Muške grudi

Katastrofalna pojava zadebljanih bradavica i tzv. muških grudi, rezultat je previsokog prisustva ženskog hormona estrogena. To je pojava koja obično pogađa deblje muškarce jer se zna da veće količine sala sputavaju lučenje testosterona, a paradoksalno ta pojava medicinski nazvana ginekomastija, često pogađa i bodybuildere s tim da je kod njih razlog prevelik nivo testosterona uzrokovan ubrizgavanjem steroida.

Nivo masnog tkiva

Testosteron potiče mišiće, a sputava salo. Stoga, muškarci sa nižim nivoima testosterona posljedično imaju više sala i općenito zapuštenije izgledaju zbog toga.

Libido i erekcija

Muškarci sa jakim prisustvom testosterona u krvi imaju jake erekcije i veoma visok seksualni poriv. S druge strane, muškarci sa niskim testosteronom imaju slab libido i česte erektilne probleme.

Sportske performanse i sposobnosti

Sposobnosti i performanse muškaraca sa visokim i niskim testosteronom, blago rečeno se ne mogu porediti. Dovoljno je reći da profesionalni sportisti važe za ljude sa veoma visokim testosteronom, dok oni koji većinu dana provode na kauču pred TV-om, sa pivom i brzom hranom, imaju i najniži nivo tog važnog muškog hormona.

Podijeli članak