Najbolji vodič kako do impresivnih trbušnjaka

Šta činiti, a šta ne?

Isklesani trbušnjaci su jedan od glavnih ideala atletski isklesanog tijela i ujedno najveća želja fitness rekreativaca. Mnogi se iz tih razloga nadljudskim naporima trude da ojačaju i izraze svoje "pločice" ali im to jednostavno ne polazi za rukom.

Radi se o tome da su trbušnjaci mišići nešto drugačije strukture od ostalih, ali i o tome da su na tako nezahvalnom mjestu koje je posebno pogodno za taloženje masnih naslaga. Zbog toga, vrijeme je da se jednom za sva vremena shvati šta treba činiti, a šta ne, kako bi se na stomaku konačno pojavio blještavi "six-pack".

1. Hiljade i hiljade trbušnjaka - NE TREBA raditi!

Prosječna neupućena osoba kada vidi akcionog junaka sa izvanrednim pločicama, po automatizmu smatra da taj heroj dnevno pravi i na hiljade trbušnjaka. O Cristianu Ronaldu su prepričavani mitovi da pravi trbušnjake dok gleda filmove i slično. Zapravo, sve je to jedna velika laž, a trbušnjaci niti su jedina, niti su najbolja vježba za trbušne mišiće. Štaviše, spadaju među lošije vježbe!

2. Obaranje unosa kalorija - POTREBAN korak

Kalorijski deficit izveden prije svega mudrijim odabirom namirnica za obroke, te ozbiljnim smanjenjem unosa ugljikohidrata, vrlo je važan korak na putu ka isklesanim trbušnim mišićima. Mogu trbušnjaci biti stravično jaki, ali ako su prekriveni salom, i dalje se neće vidjeti. Zato se obavezno mora korigovati ishrana i oboriti unos kalorija.

3. Trčanje na duge distance - LOŠ potez

Kada su cilj sami trbušni mišići i zbog toga se provode ogromni vremenski periodi na kardio spravama, ili se jednostavno trči na duge distance, trebalo bi shvatiti da to nije ispravan put. Kardio vježbe jesu saveznik u borbi sa masnim naslagama, ali ne i kada predugo traju. Tada već počinju ispaštati mišići, a cilj su čvrste i velike, izražene pločice, zar ne?

4. Dobro izbalansirani treninzi - Jedan od KLJUČNIH koraka

Žestoki treninzi kompletnog tijela kroz izvođenje složenih vježbi, jedan je od ključnih koraka ka jačanju same tjelesne jezgre kao središnjeg dijela tijela, ali i jedan od najefikasnijih načina suzbijanja nataloženih masnih naslaga čak i na predjelu stomaka.

5. Potpuno izbjegavanje ugljikohidrata - LOŠ potez

Ugljikohidrati jesu glavni krivci za taloženje masnih naslaga i glavni protivnici postojanja impresivnog "six-packa", ali s druge strane njihovo potpuno izbjegavanje nije ni dobar potez. Ugljikohidrati su ključno gorivo za fizičke aktivnosti, a fizičke aktivnosti, kao što je poznato, ključ su čvrstih trbušnih mišića sposobnih da se izraze.

6. Složene vježbe - PRAVI PUT do trbušnjaka

Od svih vježbi koje postoje, složene vježbe s velikim opterećenjima troše najviše kalorija. To nije samo ona energija koja se potroši na pomicanje tereta, već se kalorije troše i satima poslije treninga tokom odmara i reparacije mišićnih vlakana.

7. Fat burneri - Mogu pomoći, ali ipak nisu toliko važni

Suplementi koji pojačavaju termičke procese sagorijevanja kalorija, zaista mogu biti od pomoći osobama koje se bore sa skidanjem sala. Međutim, ako se stvari postave kako treba u pogledu ishrane i kvalitete treninga, stalni kalorijski deficit jednostavno mora voditi do nestanka sala i bez ikakvih "fat burner" suplemenata.

8. Konstantnost - KLJUČ svakog fitness uspjeha

Ključ svakog uspjeha u svijetu bodybuildinga i fitnessa nije ništa drugo do - konstantnost. Upornost da se napravi rezultat i ustrajavanje bez obzira na sve poteškoće, jednostavno moraju dovesti do rezultata i šampionskog six-packa.

Podijeli članak