Šećer je dobrog okusa i sve što ga sadrži u svom sastavu je ukusnije. Čini se da su mali kristalni prosti ugljikohidrati svugdje oko nas, te da ih je skoro pa nemoguće zaobići. Kako god, neki ljudi zaista pretjeruju sa unosom šećera u organizam, što se vrlo brzo i odražava na njihovim tijelima i ponašanju.
7 pokazatelja da konzumirate previše šećera
Loši znakoviNeki od najočitijih pokazatelja prevelikog unosa šećera se mogu dosta lako vidjeti. Zbog toga bi trebali ozbiljno pročitati o kojim se pokazateljima radi i ako ih pronađete kod sebe, što prije korigovati ishranu prije nego što su krenule nuspojave.
Skokovi i padovi energije
Glukoza odgovorna za opskrbljivanje tijela energijom, vrlo je važna za održavanje nivoa šećera u krvi. Bilo koji poremećaj te ravnoteže, vodi do takozvanog yo-yo povratnog efekta. Dakle, nakon što uslijed konzumiranja veće količine slatkiša nivo šećera u krvi jako skoči, kroz prilično kratak vremenski period dolazi i do njegovog pada, kada se dešava drastični pad energije i samog raspoloženja. Zbog toga su uvijek bolji složeni izvori ugljikohidrata koji sa niskim glikemijskim indeksom sporo podižu energiju, ali i sporo je snižavaju.
Konstantno prisutni problemi s aknama
Mnogi, posebno mladi ljudi su shvatili da postoji čvrsta veza između konzumiranja slatkiša i pojave akni. To se događa uslijed lančane reakcije u organizmu izazvane povećanjem prisustva glukoze. Dešavaju se komplikovani fiziološki procesi, koji na kraju zaista kulminiraju pojačanim radom lojnih žlijezda u koži i aktiviranjem upalnih procesa koji postaju vidljiv estetski problem.
Povećanje tjelesne mase
Nikada nije prijatno otkriće da su ranije prikladne pantalone postale uske u predjelu struka. Prvo u čemu treba tražiti krivca u tim trenucima jesu česti trenuci uživanja u brojnim slatkišima. Šećer je taj koji najbrže djeluje na povećanje tjelesne mase i pritom prvenstveno masnih naslaga.
Česte prehlade i gripa
Prečesto i preveliko konzumiranje šećera blokira imunološki sistem, pa izlaganje bakterijama i virusima mnogo brže ostavlja posljedice na zdrave nego što je to slučaj kada se šećer unosi u manjim količinama. Vitamin C kog tijelo treba za borbu protiv prehlade, hemijskom strukturom je dosta sličan glukozi, pa umjesto korištenja vitamina C, organizam često koristi glukozu, a koja u konačnici nema nikakvu snagu u borbi protiv bakterija. Stoga, osobe kojima je imunitet oslabljen, trebaju ozbiljno razmotriti i smanjenje konzumiranja šećera u svojoj ishrani.
Osjećaj nadutosti
Osjećaj nadutosti se javlja zbog prisustva gasova unutar probavnog sistema, a to može biti uzrokovano nizom razloga od kojih je jedan veoma česti i taj što se konzumira previše šećera. Nadimanje je direktno povezano sa hranom koja se probavlja, a kada je pred probavne organe postavljen zadatak da razlože veće količine šećera, taj šećer se počinje ponašati kao supstanca koja proizvodi gasove.
Jaka žudnja za slatkišima i svom slatkom hranom
Šećer se razgrađuje vrlo brzo, ostavljajući prostor za ponovnu pojavu osjećaja gladi iako se samo sat vremena ranije pojeo neki prilično kaloričan slatkiš. Uz to, neurotransmiter dopamin otpušten od strane neurona nakon konzumiranja slatkiša, u organizmu izaziva efekat vrlo sličan onome koji izazivaju droge. Stoga, prvi pokazatelj toga da je organizam prekomjerno naviknut na jedenje slatkiša je pojava snažne žudnje za slanom hranom.
Crvenilo, ukočenost, oticanje i bolovi u zglobovima
Velike količine šećera tjeraju imunološke ćelije na reakciju, a to znači da se u krv pušta supstanca koja bi trebala da razloži složene veze u molekulama glukoze. Kada se unose vrlo velike količine šećera, prisutna u krvi postaje i velika količina pomenute supstance poslane od strane imunološkog sistema. Sve to na kraju može rezultirati sa artritisom, srčanim oboljenjima, kataraktima ili naboranom kožom.