Kako imati zdravo lice

Njega lica

Pored šminke i kozmetike, tajna dobrog izgleda se skriva i u ishrani. Mi smo ono što jedemo, a koža je najbolji svjedok tome. Znamo da je voće pogodno za zdralje, ali također pomaže da naše lice izgleda zdravo.

Postoji sedam ključnih plodova koje će dati licu prirodni sjaj i pomoći će da lice izgleda puno zdravije. Ako želite znati koji su to plodovi, nastavite da čitate.

Kivi

Kivi posjeduje više vitamina C od narandže. Vitamin C je jako važan za zdravu kožu, jača je i onemogućuje koži da stari. Savjetuje se da se ovo voće uzima ujutro, tako se punimo energijom, a antiinflamatorno, antioksidativno i anti-aging svojstvo ćemo nositi sa sobom od samog jutra. Moguće je napraviti smoothie sa ovom voćkom i zelenim čajem.

Avokado

Postoje razni recepti sa avokadom, svi jednako ukusni. Avokado je bogat vitaminom B8 i vitaminom E, dva ključna vitamina za zdravu i čistu kožu. Omogućavaju zaštitu od radikala i pružaju svjež i odmoran izgled.

Limun

Prije nekoliko godina je postao jako popularno piti jednu čašu vode sa limunom, bila je to vrlo zdrava moda. Limun je jako koristan i pomaže da se crijeva očiste. Kao svako citrično voće, tako i limun pomaže da se ne stvaraju masne naslage, iz tog razloga je limun koristan za kožu koja ima tendenciju aknama. Pored toga je koristan za crvene mrlje, također kožu čini zdravijom.

Jagode

Voće su koje svi vole i možda jedan od najmanje ljenih za jesti. Jagode bi se trebale jesti svakodnevno zbog velikog sadržaja vitamina C, ali i zbog sadržajaacetilsalicilna kiseline, koja je jedan od glavnih 'ubica' bola.

Acetilsalcilna kiselina se također koristi u raznim kosmetičkim proizvodima, kao što su sredstva za čišćenje lica da bi se izbjeglo crvenilo ili upala poslije treniranja, pored činjenice da dubinski čisti kožu. Unos jagoda je vrlo korisno i ukoliko želimo da spriječimo bubuljice i smanjimo otvorene pore.

Acai bobice

Godinama se priča o tome kako su acai bobice korisna za zdravlje. Acai bobice daju bolji okus raznim sokovima i poboljšava naše raspoloženje. Jako su bogat izvor vitamina A, B, C i E. Acai je dobar antioksidans koji pomaže da izgledamo mlađe, tako što obnavlja ćelije i daje našoj koži optimalan nivo hidratacije.

Pitaja

Pitaja je bogat izvor antioksidansa i pomaže da se uspori starenje. Pitaja pomlađuje kožu i daje joj izgled fleksibilnosti i čvrstoće.

Također, pitaja ima antihistaminično dejstvo, što pomaže organizmu da bolje podnosi i preboli prehlade.

Kokos

Kokos je suštinska namirnica svake dijete i rutine. Kokos nije samo koristan za kožu, također pruža kosi i noktima hidratirajući osjećaj. Pored toga kokos je efikasan za rane i pomaže koži da se obnovi. Iz tog razloga se može koristiti kao antiinflamatorno sredstvo.

Kokos sadrži masne kiseline, kao i laurinsku kiselinu, ali ivitamine E i K, koji služe za obnovu kože. Zbog svega navedenog kokos ili kokosovo mlijeko su ključni u našoj ishrani za zdravlje naše kože.

Podijeli članak