Kako početi trčati

Zavoljeti trčanje

Pri početku trčanja počinju da se pojavljivaju razne prepreke, fizičke i psihčke kada je u pitanju trčanje. Tek kada počnemo da trčimo vidimo da nije sve tako idealno kao što to vidimo na instagramu, ili drugim društvenim mrežama.

Dobrom pripremom i vježbama možemo postići da trčimo bez straha od povrede. Pored fizičke pripreme, potrebno je spremiti se i psihički za trčanje, treba nam motivacija i odlučnost za pravi cilj da bi moguće psihičke prepreke nestale.

Označite sportske ciljeve

Kada smo već prebrodili strah od povrede, trebamo sami postaviti sebi ciljeve, koji ne smiju biti nemogući. Koliko kilometara trebamo preći, koliko vremena trebamo trčati... Ta pitanja ovise o vama, koliko ste u mogućnosti da trčite.

Udaljenost i vrijeme će se svaki put poboljšavati uzimajući u obzir da se tokom treninga postiže bolji kapacitet za trčanje. Još jedan način kako bismo izbjegli zamor je meditacija, prije nego što počnete trčati skoncentrišite se na disanje, na ovaj način edukujemo um i i stvaramo ritam pažnje. Tokom trčanjafokusirajte se na udisanje i izdisavanje i na pluća.

Učite pravilno disati

Pravilno disanje je ključno za poboljšanje trčanja, treba znati koja je količina zraka dovoljna za nastavak dalje. Imajte na umu sljedeće: kada udišemo na usta uzimamo više zraka nego kada udišemo na nos. Na ovaj način pravilo udisanja na nos i izdisanja na usta će se samo primjećivati u slučajevima niskog tempa. Uvijek moramo pronaći ritam disanja koji ide uz tempo trčanja.

Ostanite hidratizovani

Prije i tokom trčanja je potrebno unositi vodu ili drugu tekučinu koja će nas održati hidratizovanim. Vrijeme kada pijemo vodu je također bitno, stomaku je potreban određeni period kako bi se ispraznio, kako bi tekučina mogla uspješno da dođe do crijeva. Tijelu treba vremena da upije tekučinu i da voda stigne u krvotok, iz tog razloga treba početi proces hidratizovanja sat ili dva prije trčanja, ovisno o tome koliko vam je vode potrebno. Sličan je proces kod hrane, za početnike savjetujemo da prije trčanja uzmaju hranu koja nije masna i koja ima umjeren nivo proteina.

Ne pretjerivati

Preporućeno je uvijek poćeti lakšim temom i postepeno početi povećavati tempo, na ovaj način pripremate mišiće i izbjegavate povrede i prekomjerno trošenje mišića. Ukoliko se ne bavite profesionalnim trčanjem, savjetujemo da poslije zagrijavanja, počnete sporim tempom i da isti postepeno povećavate. Pauze tokom trčanja su potrebne kako se ne bi zamorili i izgubili užitak koji nam sport pruža.

Uživajte

Trčanje ne zahtjeva mnogo, osim volje i odgovarajuće opreme, koja će zaštiti koljena pomoću odgovarajućih patika i naravno, odjeća koja će bolje upijati znoj.

Trčati u društvu pomaže da dobijete dodatnu volju, ako uz to dodate i aplikaciju koja će pratiti pretrčane kilometre i vijeme vašeg trčanja, može biti dodatna motivacija za vas. Odabrati put koji ćete pretrčati, sinhronizovati aplikaciju i podijeliti rezultat će značajno pomoći vašoj volji. Kod trčanja je bitno učiniti ga prijatnim.

Podijeli članak