Tri najjača oružja u borbi protiv depresije

Zagrijati tjelesnu jezgru

Poznato je da fizička aktivnost i redovno vježbanje, dosta uspješno djeluju na smanjenje prisustva depresivnih stanja kod ljudi. Međutim, to nije jedini korak na putu ka poboljšanju psihičkog stanja, budući da se uvijek može napraviti još nekoliko, dosta jednostavnih, a istovremeno efikasnih poteza.

Ono što se utvrdilo u vezi sa djelovanjem na smanjenje depresivnih stanja jeste to da podizanje temperature tjelesne jezgre ima značajnu ulogu i uvijek je dobrodošlo kod osoba koje imaju narušeno psihičko stanje. Ako se izuzmu drugi vidovi uticaja na smanjenje depresije, tri vrste zagrijavanja jezgre se s pravom mogu smatrati najjačim oružjima. Navest ćemo ih redom.

Fizička aktivnost

Naučno istraživanje objavljeno u časopisu New Scientist, imalo je zadatak da 45 osoba sa simptomima depresije podvrgne različitim tipovima terapije, kako bi se ustanovilo šta najbolje popravlja raspoloženje. Dva aerobna treninga u trajanju od 40 do 45 minuta, bila su dovoljan poticaj za depresivne ljude da nakon 8 sedmica trajanja programa zabilježe poboljšanje raspoloženja za značajna 4 boda.

Topla kupka

Isto istraživanje obuhvatilo je i opuštanje pacijenata sa polusatnim toplim kupkama u trajanju od pola sata. Oni su nakon izlaska iz kupki od 40 stepenci Celzijusa odmarali u toplim peškirima još po 20 minuta, a nakon redovnih primjenjivanja takvih poslijepodnevnih kupki tokom 8 sedmica, raspoloženje im je popravljeno za rekordnih 6 bodova. To je ujedno značilo da su tople kupke vjerovatno i najefikasniji korak ka smanjenju depresije putem zagrijavanja tjelesne jezgre.

Topao čaj

Budući da oba navedena koraka kao ključni zajednički elemenat imaju zagrijavanje tjelesne jezgre, u red istih tipova terapija svrstano je i opuštanje uz šolju toplog čaja. Stoga nije ni čudno što među tipičnim scenama opuštanja koje svima prve padaju na pamet, jeste upravo ona u kojoj su tu šolja čaja, kamin sa laganom vatrom i dobra knjiga ili pogled kroz prozor.

Podijeli članak