Vodič sastojaka za akne

Čisto lice

Akne je česta bolest kože koja uzrokuje bubuljice, nekada pronaći sastojke koji odgovaraju ovoj vrsti kože je skoro nemoguća misija.

Količina kozmetičkih proizvoda protiv akni koja postoji na tržištu ponekad može biti ogromna. Ukoliko ne znate šta je potrebno vašoj koži ili koje funkcije ima svaki sastojak, donošenje odluke šta kupiti može biti težak. Zbog toga smo prikupili glavne sastojke protiv akni koje ćete naći u kozmetici i objašnjavamo kako postupaju.

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je jedan od najpopularnijih anti-akni sastojaka. Radi se o betahidroskoj kiselini koja radi kao hemijski piling. Korisno je u lokalnim tretmanima kako bi izbjegli bubuljice i mitesera. Njihova misija je da se izbjegnu začepljene pore.

Benzoil peroksid

Možete pronaći u sastojcima raznih proizvoda za liječenje akni. Ovaj sastojak  spriječava da se bakterije stvaraju i na taj način da stvore upalu pora. Pored toga, benzoil peroksid kontroliše stvaranje masnoće na licu. Međutim, neophodne su mjere opreza koje se moraju preduzeti uz njegovu primjeru, ima moć da izbijeli kosu,  pa zbog toga budite oprezni kada su obrve u pitanju.

Ulje čajevca

Radi se o ulju koje ima visoku moć antibakterijskog dejstva. Međutim, nije preporučljivo da se ovaj sastojak direktno stavlja na kožu zbog mogućnosti iritacije. Savjetujemo da razblažite s vodom ili kremom za lice koju posjedujete.

Nikotinamid

Jedna od dvije moguće forme vitamina B3 je nikotinamid, također ga možemo pronaći u hrani kao što je riba, mlijeko, jaja ili pasulj. Ovaj sastojak se nalazi u kremama protiv starenja, kao i u kozmetici za problematičnu kožu, zato što omogućava kontrolu proizvodnje sebuma kako bi se izbjegla bakterijska proliferacija.

Bentonitna glina

Za osobe s masnom kožom maske za lice od bentonitne gline mogu biti olakšanje. Glina upija višak masnoće na licu koji može da bude uzrok problema s aknama. Pored toga ova glina je korisna zato što djeluje umirujuće i hranjivo za kožu.

Sumpor

Sumpor je najčešći sastojak zbog antiinflamatornih i antibakterijskih svojstava. Pomaže pri ublažavanju upale, crvenila kože i srpiječava bijele bubuljice. Sumpor se nalazi u našem tijelu i zbog toga nije toliko štetan za kožu kao neki drugi sastojci.

Retinol

Moguće je da povezivate ovaj sastojak sa kremama protiv starenja. Ovaj derivat vitamina A pomaže u obnovi ćelija i čišćenju pora, također pomaže kontrolisati stvaranje masnoće na koži. Međutim, radi se o malo dužem tretmanu, potrebno je nešto malo više vremena kako bi krajni rezultati izašli na vidjelo.

Podijeli članak