Hrana koju ne bismo trebali jesti prije spavanja

Istinski problematična večera

Mit da ne treba jesti poslije 18, 19 ili 20 sati, proširen je u tolikoj mjeri da je to nekada teško i povjerovati, posebno kada se zna da svaki fitness model, takmičar ili svjetski šampion u bodybuildingu, obrok neposredno prije spavanja smatra iznimno važnim.

Zadatak tog završnog obroka u danu jeste taj da "iznese" teret prehrane mišića tokom dugog noćnog perioda, tako da se sinteza proteina ne prekida i samim tim ne ograničava mogući rast i oporavak mišića i tijela općenito.

Međutim, istina je da stvarno postoje neke namirnice koje bi trebalo obavezno zaobilaziti kasno navečer i koje ne bi smjele biti sastavni dijelovi večere. Navest ćemo neke od njih.

Peciva i tjestenina

Vođeni čvrstim naučnim i praktičnim dokazima, možemo reći da na "crnu listu" namirnica koje ne bi trebalo jesti navečer idu sve prostim ugljikohidratima bogate namirnice, pa čak ni one sa složenim UH nisu naročito preporučene.

Radi se o tome što snažno podižu šećer u krvi, a to izaziva lančanu reakciju, od inzulina pa sve do sputanih važnih hormona. Kao rezultat toga, ne samo da se povećava udio masnih naslaga u tijelu, već koncentracija hormona rasta i testosterona u krvi tokom noći biva toliko smanjena da se gubi mogućnost ostvarivanja beneficija koje nikome ne bi bile upitne uz aktivnosti tokom dana.

Čokolada i slatkiši

Sve navedeno za peciva i tjesteninu, također vrijedi i za slatkiše, pa i čokoladu koja većim dijelom također predstavlja prosti ugljikohidrat. Međutim, kod čokolade su stvari jop komplikovanije jer osim šećera i velike kaloričnosti, sadrži i određenu dozu kofeina, a koji može biti uzročnik nemirnog sna.

Ljuta hrana

Iako ljuta načelno sa papričicama u principu nema nikakve veze sa prethodno navedenim razlozima stavljanja namirnica na "crnu listu", ona ima specifičan uticaj na organizam koji nije povoljan tokom noći.

Kapsaicin kao ključna supstanca ljutih papričica, nerijetko ima takav uticaj na probavu da se događa reakcija u vidu probavnih smetnji i nadutosti. To se posebno često događa kada nakon obroka ljudi miruju, pa stoga ljuta hrana ne bi trebala biti na meniju u kasnim večernjim satima.

Ako se pitate na čemu bi trebalo onda bazirati posljednji obrok u danu, odgovor je kratak i jasan - na proteinima i eventualno manjoj količini dobrih masnoća.

Podijeli članak