Zašto je kafa neukusna

Nekada kvalitet kafe ne ovisi samo o kafi, mnogi su faktori o kojima ovisi njen krajni ukus.

Kafa je svakodnevni napitak koji konzumiramo. Postoje mnogi načini spremanja, a na kraju sve ovisi o ukusu pojedinca. Međutim nekada kafa nema željeni okus, što je frustrirajuće pogotovo kada ne znamo zašto se to dešava.

Ovo su najčešće greške koje činimo kada pravimo kafu. 

Nečistoća

Mjesto gdje pravite kafu igra ključnu ulogu kada je ukus kafe u pitanju. Ukoliko posuda ili mašina u kojoj pravite kafu nije dovoljno čista, možete unijeti razne bakterije i tako pogoršati ukus kafe. Ukoliko koristite aparat za kafu, obratite pažnju na to da ga ne oštetite.

Voda nije odgovarajuća

Voda je glavni sastojak kafe. Bitno je da je voda slobodna svake nečistoće. Ukoliko želite da izbjegnete ovaj rizik možete koristiti filtriranu ili destiliranu vodu, a ako se radi o vodi s česme, ovisno o mjestu gdje se nalazite, bit će potrebno da je filtrirate manje ili više.

Drugi proizvodi

Ukoliko želite vrhunski okus kafe, nemojte dodavati druge sastojke koji nisu toliko kvalitetni. Mlijeko, šećer ili drugi sastojci koje volite dodavati u kafu trebaju da budu istog kvaliteta, ako želite vrhunski okus. Aparat za kafu je pred kraj

Aparat za kafu je pred kraj

Česta greška koju pravimo je pomisao da aparat za kafu nema smrti. Vaš aparat je kompleksna mašina čiji je svaki dio sastavljen da okus kafe bude savršen. Provjerite da li su dijelovi aparata ostarjeli.

Nije dovoljno samljeveno zrno

Ovo je tipična greška, za koju vi niste odgovorni. Moguće je da vaša kafa nije ukusna zato što veličina zrna nije odgovarajuće. Provjerite da li je vaš mlin u dobrom stanju. Ukoliko to nije slučaj, moguće je da se kafa ne samelje jednako.

Recept nije odgovarajući

Svako od nas ima svoj način spremanja kafe. Razni su načini spremanja kafe: s mlijekom, crna, iz aparata, domaća... Da li ste ikada pomislili na to da način na koji pijete kafu ne odgovara vašem organizmu. Pokušajte isprobati nove načine pravljenja kafe.

Kvaliteta kafe jednostavno nije dovoljno dobra

Postoje razni brendovi kafe čiji sastav nije dovoljno kvalitetan ili zrna kafe nisu dovoljno sazrela prije sakupljanja. Sve ovo kvari ukus kafe, te je čini gorkom i neukusnom.

Mjera kafe i vode nije ispravna

Kafa je infuzija i da bismo dobili željeni izgled i okus, omjer kafe i vode treba da bude odgovarajući. Postoje razni recepti za to i također brojni faktori utječu na okus, osobni i tehnički. Savjetujemo da stavljate 7 grama kafe na svaku šoljicu.

Nije svježa kafa

Dobra kafa je prirodni proizvod, zbog toga može da izgubi neke sastojke. Kako biste izbjegli ovaj fenomen, pokušajte da ne zadržavate mnogo vremena otvorenu kafu, ako je to slučaj, zadržite je zatvorenom omotu na suhom mjestu. Ukoliko želite da uživate u vrhunskom ukusu kafe, ona treba da bude svježe pečena i po mogućnosti tek samljevena.

Podijeli članak