Kako sačuvati usne tokom zime

Saznajte

Suhoća i dehidratacija su česte pojave tokom zime koje na usnama izazivaju pukotine i zatezanje.

Niske temperature značajno utječu na kožu, a posebno na osjetljiva područja kao što su to usne. Iz tog razloga, kada hladni dani dođu moramo posebno obratiti pažnju na njihovo zdravlje. U nastavku čitajte 5 savjeta koje treba da pratite ako želite sjajne usne i tokom zime.

Mogu da sprže

Sunce i jak vjetar tokom zime može da sprži kožu na usnama. Zbog toga savjetujemo da koristite labelo ili mast za usne koja sadrži zaštitu od sunca, kako biste imali zdrave usne tokom cijele godine.

Pukotine

Svakodnevna njega usana uključuje piling i hidratizaciju usana. Možete napraviti prirodnu masku od meda i šećera i s tim masirati područje usana i oko usana da odstranite mrtve ćelije. Prije spavanja ne zaboravite da su i usne dio lica i kao što vaše lice treba hidratizaciju tako je i usnama potrebna njega.

Krvarenje

Često dehidracija dostigne taj nivo da usne počnu da pucaju i krvare. Osjećaj nije baš ugodan, a nije baš ugodno ni gledati u ispucane usne. Koristite melem koji će vam pružati njegu usnama i pomoći vam da izbjegnete pukotine usana.

Izbjegavajte tamne ruževe

Kao posljedica oštećenih usana, ove nisu jednake i privući pažnju na njih s tamnim ili upadnim ruževima nije dobra odluka.

Dehidriranost

Nedovoljan unos vode daje usnama suh izgled. Možete izbjeći ovo sa dnevnim unosom 2L vode na dan. Dodatan čin koji suši usne je lizanje istih, pljuvačka će ih učiniti još sušijim.

Podijeli članak