Vježbe koje mogu zamjeniti HIIT

Savršena zamjena

Ove vježbe neće oštetiti vaše zglobove, a mogu sagorjeti više kalorija od nama poznatih HIIT vježbi. Vježbe su savršene za osobe koje imaju neku povredu, a žele da ostanu u formi i za one koji jednostavno ne žele da rizikuju kada su u pitanju zglobovi.

Visoko intenzivni intervalni trening ili HIIT, je prva pomisao kada se odlučimo za mršavljenje, no to nije jedini način da izgubimo kilograme. HIIT je trening sa visokim utjecajem, pa zbog toga nekada može da bude kontraproduktivan, naprimjer kada je povreda u pitanju. DA biste izbjegli patnju s ovom vrstom treninga, Body.ba vam predstavlja obične vježbe koje također pomažu u borbi s kilogramima.

1. Indoor walking

Indoor walking može da sagori oko 400 kalorija za pola sata. Ovo je aktivnost visokog kardiovaskularnog nivoa, ali nema utjecaj na zglobove. Ovisno o vrsti sprave, nivo otpora i brzinu korišteja možemo sagorjeti između 270 i 400 kalorija za pola sata. Još jedna prednost ove vježbe: istovremeno radimo i donji dio tijela, kao i gornji dio.

2. Biciklizam

Biciklizmom možemo sagorjeti do 391 kcal za pola sata, uz to savršena je vježba za osobe koje ne žele da imaju povratni efekt. Ukoliko ne posjedujete bicikl, električni bicikl će imati isti efekat. Bitno je da se radi o visokom intenzitetu. Stručnjaci također savjetuju da se prije treninga dobro zagrijete.

3. Plivanje

Plivanje ima tu prednost da voda eliminira udar, glavni nedostatak otpora koji otežava podizanje pulsa. Postoji mogućnost da se oteža ako se dodaju peraje na ovaj način će se povećati mišićni rad i također sagorijevanje kalorija. Plivanjem je moguće sagorjeti do 372 kcal.

4. Veslanje

Veoma je zanimljiva vježba iz razloga što se najviše koristi gornji dio tijela, koji se često zaboravljaju tokom vježbi visokog intenziteta. Ovom vježbom možete sagorjeti od 260 do 316 kcal.

5. Cardioboxing

Iako je jako cardioboxing dobra vježba za skidanje kilograma, ona je efikasna samo ukoliko znate tehniku rada ovog sporta. Ako želite da izbjegnete udar na zglobove, izbjegavajte skakutati u mjestu. Za pola sata moguće je da se sagori do 300 kcal.

Podijeli članak