10 zdravih masti koje biste trebali ubaciti u svoj plan ishrane

Godinama nas uče da su masti loše za naše zdravlje i da je najzdravija ishrana bez masti, ali to nije baš tako. Postoje i dobre masti koje su i ukusne i zdrave.

Postoje loše i dobre masti. Loše masti povečavaju holesterol i mogućnost razvijanja raznih bolesti, dok dobre masti štite srce. Što više, dobre masti kao što je omega 3 su sinonim dobrog fizičkog i psihičkog zdravlja.

U nastavku čitajte koji su najbolji izvori dobrih masti.

Avokado

Sadrži dosta oleinske kiseline, koja povećava pozitivni holesterol, a smanjiva loši holesterol. Također djeluje protuupalno.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogat izvor Omega 3. Također sadrže mnogo proteina, vitamina E, željeza i mnogo drugih minerala. Kao i avokado orašasti plodovi djeluju protuupalno.

Kokosovo mlijeko

Mnogi smatraju da je kokosovo mlijeko magični napitak zato što brani organizam od unutrašnjih i vanjskih faktora. Kokosovo mlijeko je bogat izvor željeza, ima protuupalno dejstvo i također je dobra opcija ako želite izgubiti kilograme. 

Maslinovo ulje

Kao i avokado, maslinovo ulje sadrži dosta oleinske kiseline. Pored toga, ima važnu ulogu u probavnom sistemu.

Sjemenke

Sjemenke nisu samo dobar izvor energije, također sadrže mnoštvo dobrih masti koje poboljšavaju rad mozga i imunološki sistem.

Riba

Riba je oduvijek bio važan sastojak za ljudsko tijelo. Zbog velikog sadržaja omega 3 veoma je značajna namirnica za zdravlje mozga, srca i zglobova među ostalog.

Biljno ulje (kokos, kikiriki, avokado, suncokret, orah)

Biljno ulje je bogat izvor vitamine E i omega 3. Pored toga pospješuje zdravlje kose, i imunološki sistem. Suncokretovo ulje je jedan od najboljih izvora energije.

Jaja

Preporučen je redovan unos jajeta u našoj ishrani. Jaje sadrži vitamine A, D, E i B12,pored joda, željeza, kalcija, cinka i selena. Zbog toga je koristan kada je u pitanju poboljšanje imunološkog sistema i poboljšanje pamćenja između ostalog.

Laneno sjeme i laneno ulje

Laneno sjeme ili ulje se dugo koristilo kao lijek za gastrointestinalne bolesti. Laneno sjeme se također koristi za kardiovaskularno zdravlje, akne i mnoge duhovne bolesti.

Humus (hrana)

Humus ne sadrži mnogo masnoće, a bogat je izvor proteina i vlakna, što je veoma korisno za smanjivanje holesterola. Pored toga ima antioksidansna i antidepresivna svojstva.

Podijeli članak