Divovi s milionima: Top 10 najbogatijih bodybuildera današnjice

Njima se dizanje tegova isplatilo

Postati profesionalni bodybuilder jedan je od najtežih sportskih izazova koji postoje. Radi se tu ne samo o neopisivim fizičkim izazovima na treninzima, već i velikim psihičkim iskušenjima, usponima i padovima, rizikovanju zdravlja i samog života.

Čak ni "izvlačenje" novca kasnije nije nešto što ide naročito jednostavno jer bodybuilder da bi uspio finansijski, pored osvajanja takmičenja mora potpisivati sponzorske ugovore, raditi kao model za razne magazine i brendove odjeće, obuće, opreme, promovisati suplemente i slično.

Oni najuspješniji i ujedno najuporniji sa jasnom vizijom uspjeha i zarade u svijetu bodybuildinga, postali su multimilioneri. U nastavku možete provjeriti kojih to 10 bodybuildera u 2018. godini važi za najbogatije na svijetu.

10. Mike O'Hearn: ukupno bogatstvo 2,5 miliona dolara

Mike O'Hearn je profesionalni bodybuilder koji se osim svog primarnog zanimanja ostvario i kao model i glumac. U karijeri je osim 7 svjetski titula modela godine, bio i četiri puta Mr. Natural universe. Njegove fotografije su bile na preko 500 naslovnica magazina, a glumio je i u nizu filmskih ostvarenja, što mu je sve zajedno donijelo veliku zaradu.

9. Dorian Yates: ukupno bogatsvo 4 miliona dolara

Legendarni bodybuilder i Mr. Olympia koji je bio nepobjediv od 1992. do 1997. godine, pored velikih uspjeha u bodybuildingu poznat je i kao uspješan poduzetnik. Još na vrhuncu karijere je otvorio svoj slavni "Temple gym", da bi kasnije velike svote novca zarađivao i kroz sponzorske ugovore, ali i u posljednje vrijeme kroz investiranje u svoj brend suplemenata DY Nutrition.

8. Phil Heath: ukupno bogatstvo 5 miliona dolara

Čovjek kom je tek nakon uzastopnih sedam godina po prvi put u 2018. izmakla titula najboljeg na svijetu, svoju dominaciju je iskoristio i kako bi zaradio veliko bogatstvo. Osim sponzorskih ugovora koji su iz godine u godinu sve unosniji, Phil Heath je niz godina bio na čelu Gifted Nutritiona, a već odavno ima i sopstvenu kompaniju Gifted Athletics.

7. Dexter Jackson: ukupno bogatstvo 7 miliona dolara

Američki veteran bodybuildinga koji i dalje održava lekcije na bini decenijama mlađim protivnicima, rekorder je u nastupima na profesionalnim bodybuilding takmičenjima i bivši Mr. Olympia. Smatra se da Dexter Jackson o kom je sniman i istoimeni dokumentarni film, posjeduje bogastsvo vrijednosti 7 miliona dolara.

6. Gary Strydom: ukupno bogatstvo 8 miliona dolara

Rođeni Južnoafrikanac Gary Strydom je bio veliko ime bodybuildinga sa osvojenom titulom šampiona Svjetske bodybuilding federacije (WBF), a nakon duge pauze, vratio se i osvojio četiri profesionalne IFBB titule. Ono što je za njega specifično je to što se priključio američkim kečerima, te je još prije skoro 30 godina kao promotor zarađivao ogromne svote novca. Danas ima bogatstvo ukupne vrijednosti od 8 miliona dolara.

5. Ronnie Coleman: ukupno bogatstvo 10 miliona dolara

Jedno od vjerovatno i najvećih imena bobyuildinga ikada, slavni Ronnie Coleman rekorder je po broju osvojenih titula Mr. Olympia i velika zvijezda i godinama nakon okončanja karijere. Coleman je tokom karijere promovisao mnoštvo različitih proizvoda i potpisivao brojne sponzorske ugovore, a među predstavljanim proizvodima često su i dan danas oni iz njegove sopstvene kompanije Ronnie Coleman Nutrition. Smatra se da danas ima bogatstvo od 10 miliona dolara.

4. Triple H: ukupno bogatstvo 25 miliona dolara

Iako ne baš toliko poznato ime u svijetu bodybuildinga, Paul Michael Levesque ili Triple H, svoje najveće uspjehe i najveću zaradu ostvario je kao WWE kečer. Međutim, upravo mu je bodybuilding otvorio vrata ove zabavne industrije, budući da je još sa 14 godina 1988. pobijedio na takmičenju i osvojio titulu Mr. Teenage New Hampshire. Iza sebe ima kompaniju NXT, ali i 25 titula koje ga čine pravim kečerskim superstarom. Levesquevo bogatstvo se procjenjuje na 25 miliona dolara.

3. Jay Cutler: ukupno bogatstvo 30 miliona dolara

Veliki Mr. Olympia Jay Cutler, čovjek je koji iza sebe ima četiri osvojene Mr. Olympije, od kojih je pola osvojenih protiv nikog drugog do Ronnieja Colemana, a što dovoljno govori o Cutleru kao bodybuilderu. Istovremeno je on bio i ostao planetarna zvijezda svog sporta, a što je dakako znao i unovčiti. Cutler Nutrition je njegova kompanija suplemenata, a pored bonusa od takmičenja i unosnih sponzorskih ugovora, Cutler je velike novce zaradio i snimajući videe o bodybuildingu. Bogatstvo mu se procjenjuje na 30 miliona dolara.

2. Rich Gaspari: ukupno bogatstvo 90 miliona dolara

Možda Rich Gaspari nije najveći bodybuilder u historiji niti je ikada bio Mr. Olympia, ali je zato najveći biznismen u svijetu bodybuildinga. Njegov poduzetnički potez osnivanja Gaspari Nutritiona i planetarni uspjeh suplemenata iz njegove kompanije, donio mu je ogromno bogatstvo, ali i ugled. Gaspari je 2004. godine predstavljen u IFBB Kući slavnih, a čak i danas najuspješniji bodybuilderi se trude iz svog sporta izvući ono najbolje po uzoru na ovog čovjeka. Ukupno bogatstvo mu se procjenjuje na 90 miliona dolara.

1. Arnold Schwarzenegger: ukupno bogatstvo 300 miliona dolara

Prvi čovjek svijeta bodybuildinga bez ikakve sumnje je slavni Arnold Schwarzenegger. Sa 20 godina je bio Mr. Universe, a kasnije i sedam puta Mr. Olympia. Dok su ostali bodybuilderi afirmaciju sticali kroz bodybuilding, Arnold Schwarzenegger je postao toliko poznat da su mnogi upoznali sam bodybuilding kroz njega. Kao što je poznato, nije se zaustavio na samim takmičenjima, već je prvi otvorio vrata Hollywooda bodybuilderima. Sveukupno, bivši guverner Kalifornije je do danas zaradio bogatstvo procijenjeno na oko 300 miliona dolara.

Podijeli članak