10 namirnica za opuštanje

 Ponekada je život pun stresnih situacija, a veoma je teško pronaći način za opuštanje.

Iako je vježba najbolji antidot za stres zbog podsticaja endorfina, nekada jednostavno nemamo dovoljno vremena ili smo preumorni za vježbanje.

U nastavku, body.ba vam predstavlja još nekoliko načina da se riješite stresa pored vježbanja.

Med

Iako se med koristi kao jedna od glavnih namirnica u svakoj ishrani, mnogi ne znaju da se med može koristiti za opuštanje tijela i uma. Med sadrži mnogo triptofana, koji se koristi za smanjenje anksioznosti i opuštanje živaca. Pored toga med također sadrži kalij, koji ima umirujuće dejstvo na mozgu ali i na tijelu. Kalij pomaže u borbi protiv stresnih hormona i kiselinama u tijelu i na ovaj način opušta nervni sistem.

Supa od povrća

Supa je najbolji način da se riješite stresa. Supa pomaže da se oslobodite stranih tijela i infekcija u tijelu. Savjetujemo da uzimate supe koje sadrže povrće, kao što je paprika, paradajz, mrkva i među ostalim bijeli luk. Na ovaj način ćete se osjećati bolje ali ćete i poboljšati zdravlje.

Mlijeko

Ukoliko vam treba brzi utisak smirivanja, topla čaša mlijeka može da bude vaš odgovor. Toplo mlijeko sadrži triptofan, koje pomaže u proizvodnji serotonina. Serotonin je poznat kao hormon sreće. U toku dana možete uzeti i hladno mlijeko kako biste izbjegli zaspanost, hladno mlijeko je i dalje bogat izvor kalcija što također izaziva smirenost.

Celer

Celer se oduvijek koristio kao lijek za stres, koristio se kao tonik za one koji trpe nervne napetosti. Nutricionisti prepoznaju redovan unos celera kao efikasno rješenje za spuštanje visokog krvnog pritiska. Niži krvni pritisak dovodi do bolje sposobnosti opuštanja.

Ovsena kaša

Ovaj složeni ugljikohidrat poboljšava apsorpciju triptofana, što dovodi do proizvodnje serotonina, koji pomaže tijelu da se opusti. Pored toga, ovsena kaša je također bogat izvor vitamina B6, poznati antistresni vitamin i melatonin, hormon koji pomaže pri opuštanju i spavanju.

Riba

Riba kao što je tunjevina, losos, sardine, haringe i skuša su bogate omega 3 masnom kiselinom. Omega 3 povećava serotonin, dok smanjuje nivo stresnih hormona, kao što su koristol i adrenalin. Pored toga Omega 3 također smanjuje krvni pritisak.

Banane

Banane su bogat izvor magnezija i kalija, poznati po prirodnom dejstvu opuštanja mišića. Opušteni mišići podstiću i um da se opusti. Banane također sadrže triptofan, koji povećava nivoe serotonina u mozgu.

Tamna čokolada

Crna čokolada sadrži serotonin, dopamin i endorfin, hormoni koji značajno pomažu pri smanjivanju nivo stresa u mozgu. Što više kakaa, to će i učinak biti efikasniji zbog toga savjetujemo da konzumirate 70% čokoladu.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi su bogat izvor magnezija, selena, cinka vitamina E i vitamina B kompleksa, koji pomažu mozgu pri opuštanju kada se unosi u većoj količini. Sjeme tikve i kikiriki su bogati izvori magnezija, ali kikiriki također sadrži natrij, koji nije zdrav kada se unosi u većim količinama.

Jaja

Baš kao i mlijeko, jaja su izvori raznih aminokiselina koje sadrže triptofan, a koji je poznat po opuštajućem svojstvu. Jaja možete da unosite kao namirnica za doručak ili kao grickalicu.

Dodatne pogodnosti jajeta čitajte ovdje.

Podijeli članak