Zašto treba piti zeleni čaj?

Zeleni čaj je sinonim za zdravlje, poznat je kao napitak za vječnu mladost. Koristan je kada je u pitanju izgradnja tijela i fizičko ili mentalno zdravlje zbog brojnih pogodnosti koje ima za zdravlje, ali i  zbog visoke količine antioksidanata koje sadrži u sebi.  

Tijelo prirodno proizvodi antioksidanse, ali to nije dovoljno za sve stvari kojima smo izloženi, tako da je potrebna dodatna odbrana, a šta bolje od zelenog čaja. U nastavku pročitajte sve pogodnosti zelenog čaja.

Poboljšava imunološki sistem

Polifenol, flavonoid i vitamin C koji sadrži zeleni čaj poboljšava imunološki sistem i na ovaj način daje snagu tijelu kako bi se borio protiv prehlade, upale i raznih virusa.

Prevencija i liječenje neuroloških bolesti

Zahvaljujući sadržaja polifenola u zelenom čaju, isti pomaže u borbi protiv degenerativnih i neuroloških bolesti kao što su Parkinson ili Alzheimer.

Pomaže u skidanju kilograma

Novo istraživanje je pokazalo da ekstrakt zelenog čaja povećava brzinu sagorijevanja kalorija u tijelu. Pored toga zeleni čaj smanjuje masnoću u krvi, holesterol i nadutost. Zeleni čaj također posjeduje diuretičko svojstvo i oslobađa tijelo viška tečnosti, a s tim i pospješuje smanjivanje tjelesne težine. Međutim najbolji način da smanjite tjelesnu težinu je s vježbom i odgovarajućom ishranom.

Usporava starenje

Zbog visokog sadržaja antioksidanasa zeleni čaj usporava proces prijevremenog starenja. Pored toga, ovi antioksidansi se također bore protiv slobodnih radikala koji usporavaju starenje.

Zaštita UVA zraka

Tokom ljeta UVA zrake su konstantna pretnja za naše tijelo. Prema nedavnom istraživanju, antioksidansi koji se nalaze u zelenom čaju otklanjaju slobodne radikale u tijelu. Pored toga, konzumiranjem zelenog čaja uz kremu za zaštitu od sunca omogućava dodatnu zaštitu od sunca.

Pomaže dijabetičarima

Zeleni čaj reguliše novo šećera u krvi. Sastojke koje se mogu naći u zelenom čaju regulišu nivo glukoze i s tim usporava porast šećera u krvi. Zeleni čaj također pokreće i stimuliše stvaranje inzulina i aktivira funkciju pankreasa, organ koji stvara inzulin, do neke mjere.

Hidratizira

Nasuprot uobičajenom uvjerenju da čaj dehidrira, zeleni čaj pruža hidratiziranost sličnu vodi.

Bori se protiv raka

Razna istraživanja su pokazala da ekstrakt zelenog čaja ubija ćelije raka, što sprječava rast novih krvnih sudova koji ih hrane. Sadržaj antioksidanasa u čaju pomaže u borbi protiv raznih vrsta raka, uključujući i rak grudnog koša, stomaka, pankreasa, želudaca, jajnika, kolona, kože, pluća, tankog crijeva, ezofagusa, prostate i oralnog.

Smanjuje rizik kardiovaskularnih bolesti

Visok sadržaj flavonoida u zelenom čaju štiti srce i opušta krvne sudove. Redovan unos zelenog čaja poboljšava zdravlje krvnih ćelija što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Tako da jedan od najboljih načina da zaštitite srce jeste redovan unos zelenog čaja.

Poboljšava izdržljivost tokom vježbanja

Prema nedavnom istraživanju antioksidansi koje sadrži zeleni čaj poboljšavaju sposobnost tijela da sagorijeva masnoću kao gorivo za mišiće . Pored toga, također povećava energiju i pospješuje rad metabolizma.

Podijeli članak