Namirnice koje ne treba da budu u frižideru

Nekada možete upropasti okus, a nekada i zdravlje

Neke namirnice se ne bi smjele čuvati u frižideru, čak ni ljeti kada su visoke temperature u pitanju.

Nemojte padati u iskušenje da sedmičnu kupovinu stavite odmah u frižider kako biste je održali svježom i produžili njeni rok upotrebe. Pomenuta praksa nije uvijek korisna, može da uništi određene namirnice.
U nastavku body.ba vam predstavlja 10 namirnica koje ne treba čuvati u frižideru.

Hljeb

Iako hljeb duže traje u frižideru nego u korpi za hljeb, frižider može da isuši hljeb što nije korisno ako želimo praviti sendvič.
Najbolji savjet za vas ukoliko želite da vam hljeb traje duže jeste zamrzivač. Zaledite cijeli hljeb i povremeno uzimajte koliko vam je kriški potrebno, a smjestite ih na suhom mjestu.

Puter

Puter se sastoji na bazi mlijeka i svi bismo pomislili da treba da ga smjestimo u frižider, međutim to nije tako. Puter se neće pokvariti ukoliko ga držite van frižidera nekoliko dana.

Krema kojom se pravi puter je pasterizirana i slana zbog čega odbija bakterije i produžava njegov rok trajanja.

Zadržite puter na suhom mjestu, bez direktnog dodira sa suncem i na sobnoj temperaturi.

Čokolada

Možda biste trebali prestati sa čuvanjem čokolade u frižideru. Čokolada ne bi trebala nikada da se stavlja u frižider, čak ni kada je toplo vani. Stručnjaci tvrde da čuvanje čokolade na niskim temperaturama pogoršava okus čokolade.

Umjesto frižidera, čokoladu treba čuvati u hladnom, tamnom ormaru poželjena temperatura se kreće između 10 i 20 °C, ali je 15 °C idealna temperatura za čokoladu.

Bosiljak

Možda misliti da se bosiljak treba smještati u frižider zajedno s ostalim povrćem, no to nije tako.

Biljke kao što su peršun i korijander mogu da se pronađu u frižideru, ali nije isti slučaj s bosiljkom koji se brže kvari u frižideru.

Dodatni trik koji možete upotrijebiti jeste da stavite bosiljak u čašu s vodom i na taj način očuvate isti.

Luk i bijeli luk

Najbolje mjesto za čuvanje luka i bijelog luka je u odvojenim paketima, u suhoj i tamnoj posudi.

Luk može da počne proces klijanja, što se dešava kada je luk izložen svjetlosti.

Miris bijelog luka će ostati u frižideru, baš kao i izrezani bijeli luk. Miris će se proširiti na ostalu hranu koja se nalazi u frižideru. Dakle obje vrste luka puštaju gas zvani S-oksid koji se miješa sa lukom kako bi stvorio sumpor.

Med

Mnogi ljudi poznaju bolni osjećaj koji predstavlja kupovina meda samo kako bi se on pretvorio u samo šećernu pastu. To se može dogoditi zato što je izložen niskim temperaturama.

Med se treba čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Paradajz

Vjerovatno hoćete da vaš paradajz traje što duže vremena i stoga ga smještate u frižider, međutim to može da pokvari ukus paradajza.

Kako biste održali okus i sočnost paradajza, čuvajte ga na sobnoj temperaturi.

Krompir

Frižider ne kvari samo okus krompira, ova praksa također može biti štetna za vaše zdravlje.

Kada se krompir smjesti u frižider škrob se pretvara u šećer. Kada se prži ili peče nakon toga ovaj šećer se miješa s asparaginom, aminokiselinom, i stvara se akrilamid rekcija koja je prema istraživanjima veoma štetna.

Torte

Samo torte koje imaju kremaste namaze mogu da se smještaju u frižider. Čuvanjem torte u plastičnim sudovima može pomoći da traje nekoliko dodatnih dana.

Avokado

Iako mnogi smještaju avokado u frižider, to nije najbolja opcija. Smještavanjem avokada u frižider onemogućujete da postanu zreli, zbog toga mogu biti pretvrdi za jelo.

Podijeli članak