Šta je testosteron i koji su neželjeni efekti korištenja injekcija?

Steroidi i nuspojave

Testosteron je mšuki polni hormon i ujedno najpoznatiji steroid na svijetu s kojim je svijet sporta već stoljećima itekako upoznat.

Radi se o ključnom hormonu za razvoj mišićne mase, koštane mase, seksualni nagon i proizvodnju spermatozoida. Budući da igra veoma značajnu ulogu u muškom zdravlju (inače muški organizam proizvodi 20 do 30 puta više testosterona nego ženski), ima ogroman uticaj na atletske sposobnosti, pa i sam izgled tijela.

Zbog toga što ima tako snažan uticaj, još od davnina su se gajile posebne biljke koje pojačavaju prisustvo testosterona u krvi, te nije ni čudo što je farmaceutska industrija proizvela sintetički, laboratorijski dobijeni testosteron koji se ubrizgava u tijelo u vidu injekcija. Takav, sintetički testosteron prije svega je lijek za određene zdravstvene probleme osoba koje nemaju dovoljno dobar nivo prirodne produkcije tog hormona, ali s određenom cijenom unapređuje i tjelesne funkcije zdravih ljudi.

Ta cijena se ogleda u nuspojavama, odnosno neželjenim efektima koji prate u manjoj ili većoj mjeri sve one koji radi sportskih ciljeva i mimo doping pravila unapređuju svoja tijela preko njihovih prirodnih mogućnosti. U nastavku ćemo navesti nekoliko tipičnih nuspojava koje se javljaju nakon korištenja injekcija sintetičkog testosterona.

Podijeli članak