Posljedice isprekidanog sna

Možda je ovo razlog zašto ste konstantno pospani

Svi smo u određenom trenutku našeg života imali isprekidan san tokom dana ili noći. Naprimjer kada zaspite na kauču, probudite se kako biste pregledali vijesti ili seriju pa ponovo idete spavati navečer. Šta se dešava kada ovu rutinu ponavljate svaki dan, ili noć? 

Kako utječe isprekidan san na ukupni kvalitet spavanja? Ova loša navika može dovesti do ozbiljnih promjena, u nastvku čitajte koje su to promjene. 

Promjene jednodnevnog biološkog ritma

Ukoliko neadekvatno odmarate, bilo to od nedovoljne količine sna ili lošeg kvaliteta sna vjerovatno ćete doživjeti prekomjernu pospanost tokom dana. Kao posljedica pospanosti, možete zaspati u bilo kojoj dobi dana i umjesto redovnog spavanja tokom noći, završavate sa isprekidanim snom, što utječe na jednodnevni biološki ritam i ometa normalni ciklus sna.

Zbog nekvalitetnog sna želja za snom se povećava tokom dana, što se naziva homeostatski pogon spavanja. Potrebu za snom možemo izbjeći određeni broj sati, međutim želja za snom će na kraju preovladati pa ćemo zaspati što može dovesti kasnije do insomnije. Ova pojava je moguća zbog povećanog broja neurotransmitera.

Kao bića koja su navikla da spavaju tokom noći, a rade preko dana jednodnevni biološki ritam je zadužen za održavanje potrebe za snom. 

Jednodnevni biološki ritam i homeostatski pogon spavanja povećavaju pospanost, kao i želju za snom. Međutim naše ponašanje može da omete navedene prirodne potrebe tijela. 

Kada dolazi do ispregidanog sna

Iako je našem tijelu potreban san tokom noći, naše ponašanje nekada dovode do ometanja te potrebe. U idealnom slučaju, spavamo osam sati tokom noći, ali moderni život često dovodi do ometanja te navike.

Drijemanje preko dana je sasvim normalna pojava, posebno kada nam je potreban odmor zbog napornog dana. Kratkodnevno drijemanje tokom dana ne bi trebalo da ometa jednodnevni biološki ritam, problem nastaje kada to drijemanje se produži na nekoliko sati  smanji sposobnost kasnijeg spavanja. Posljedica dugoročnog drijemanja preko dana može biti poteškoća kasnijeg spavanja ili insomnija. 

Kada u popodnevnim satima vas počne da obuzima san, možete odspavati malo i tokom dana. Međutim konstantni stimulans može poremetiti sposobnost da pređete u normalno stanje spavanja. Štaviše, ako zaspite uz televizor, probudite se i nastavite da pratite emisiju, vaš san će postati sasvim isprekidan. 

Okruženje u kojem spavate ne bi trebalo da sadrži potencijalne smetnje, kao što je televizor, računar ili druge ometnje koje mislite da vam mogu pomoći da lakše zaspite. 

Za osobe koje rade noćnu smjenu, jednodnevni biološki ritam je zanemaren zbog prisiljenosti da rade u noćnim satima a da spavaju tokom dana. Kvalitet sna može da bude značajno ugrožen, te možete imati druge zdravstvene nepogode. 

Posljedice isprekidanog sna

Dugoročno prekidanje sna može dovesti do značajnih kognitivnih efekata. Ovo može dovesti do raspadanja prirodne arhitekture spavanja. 

Arhitektura spavanja je opis prirodnih faza spavanja koji se javlja tokom standardnog perioda spavanja, koji je predstavljen hipnogramom i može se procijeniti studijom koji se naziva polisomnografija. Iako arhitektura sna se mijenja kako starimo većina odraslih osoba se redovno kreće kroz različite faze spavanja. Kada se ove faze sna poremete javljaju se ozbiljne posljedice neovisno da li je san isprekidan zbog ponašanja pojedinca ili je uzrok bolest.

Prekidanje sna tokom noći ima iste posljedice na raspoloženje, koncentraciju i kognitivne sposobnosti kao hronično ograničenje sna. Buđenje tokom noći dovodi do skraćivanja vremena za dubinski san i nedovoljnog ukupnog sna.

Podijeli članak