Zašto zaspite nakon seksa i šta to znači?

Ne trebate brinuti

Istraživanje iz 2019. pokazalo je da se i nakon masturbacije i nakon seksa s partnerom kvaliteta sna poboljšava.

Zašto zaspite nakon seksa i šta to znači?

Bez brige, niste jedini ako ste odmah nakon seksualnih uzbuđenja zaspali. U tome nema ništa loše. Za kvalitetan san često je zadužen seks ili samozadovoljavanje, a dokazano je to u istraživanjima.

Štaviše, u slučaju ljudi koji pate od nesanice, ova praksa je neophodna za ublažavanje poremećaja spavanja.

Pitate se zašto zaspite nakon seksa? Za to su krivi hormoni. Bilo da ste žena ili muškarac, orgazam eliminira koktel hormona u tijelu, uključujući oksitocin, serotonin, prolaktin i dopamin.
Oksitocin, poznat i kao hormon ljubavi, pridonosi osjećaju povezanosti između partnera. U međuvremenu, prolaktin je poznat po dubokom osjećaju koji oslobađa u tijelu, dok serotonin i dopamin dolaze s osjećajem euforije i smirenosti.

Za mnoge ljude ova mješavina hormona dovodi do pospanosti. Zapravo, ne morate čak ni doživjeti orgazam tokom seksa da biste uživali u ovom efektu. Stres je jedna od glavnih prepreka za kvalitetan san, pa sve što učinite da smanjite razinu kortizola u tijelu može biti korisno za san. To također znači ljubljenje, grljenje ili snošaj.

Uostalom, smatra se da postoji ljubav između dvije osobe ukoliko jedna ili obje utonu u san nakon odrađenog posla, tako da uopće ne morate da brinete.

I još jedna teorija za kraj - ako je frajer budan duže od djevojke, pretpostavljaju znanstvenici, to ima veze s njegovom urođenom potrebom da zaštiti svoju partnericu - odnosno, da se uvjeri da je sve OK i da ga ona neće napustiti zbog nekog drugog muškarca.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak