Seksomnija: šta je seksualno mjesečarenje i kako da znam da li ga imam ili ne

Rijedak poremećaj koji pogađa vrlo mali broj ljudi

Seksomnija je poremećaj spavanja koji je dobio na značaju u posljednje vrijeme, ali koji, uprkos svemu, i dalje pogađa vrlo nizak procenat populacije. 

Seksomnija: šta je seksualno mjesečarenje i kako da znam da li ga imam ili ne

Naime, prema podacima koje je prikupio Institut za spavanje, trenutno ovu bolest boluje 2% (otprilike) svjetske populacije.

Kao takva, seksomnija je "rijetka, ali stvarna parasomnija ili poremećaj spavanja koji uzrokuje da osoba može imati seksualne odnose dok spava i kada se probudi ne sjeća se ničega što se dogodilo".

Dakle, poremećaj je da neki ljudi imaju seks u snu, a da se ne sjećaju da su to učinili. U svakom slučaju, kao što je već naglašeno, radi se o zaista rijetkom poremećaju koji, da, ima niz dokazanih uzroka i porijekla.

Šta uzrokuje seksomniju i kako je otkriti

Većina je povezana s mentalnim stanjem osobe, pri čemu su anksioznost i/ili stres mogući razlozi za seksomniju. Kao mogući okidači navode se i nedostatak sna, umor, konzumacija alkoholnih pića i opojnih supstanci, ponovljena i nasilna upotreba određenih droga, poremećaji psihičke prirode ili seksualno psihičke bolesti i/ili na kraju poremećaji spavanja.

Metoda za utvrđivanje da li patite od seksualnog somnambulizma ili ne je vrlo komplikovana, jer je potrebna zaista iscrpna medicinska dijagnoza da bi se pokazalo da je seksualni čin, zaista, nehotičan i tokom spavanja.

U slučajevima u kojima to utiče na par, saradnja druge osobe je u mnogim slučajevima neophodna, jer njihova svjedočenja mogu uvelike razjasniti situaciju.

Taj čin se može dogoditi na različite načine, od masturbacije do "naglog i agresivnog seksualnog odnosa". Jedan od tipičnih testova je polisomnografija.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak