Deserti s manje od 80 kalorija

Moguće je

Često kada smo na dijeti i želimo da smanjimo kilograme, suzdržavamo se slatka iako osjećamo potrebu za nečim slatkim

Deserti s manje od 80 kalorija

Slatkiši ili desert ne mora uvijek da bude kalorično, zbog tog body.ba vam predstavlja 3 ukusna recepta koja možete unijeti s dijetom a imaju manje od 80 kalorija.

Pojedinačni cheesecake

Pojedinačni cheesecake

Sa sobom nosi samo 45 kalorija. Recept za 36 mala cheesecakea.

Sastojci:

  • 3/4 šolje komadića čokolade
  • Tri velika jaja
  • Nemasni sir
  • Mala kašika ekstrakta od vanilije
  • Pola šolje stevije
  • Šolja malina ili jagoda
  • Pola šolje nemasne kreme

Priprema

Prethodno ugrijte rernu na 350 stepeni. Posudu u koju ćete peci namažite biljnim uljem te pospite čokoladne košpice kako bi se zalijepile za posudu.

Izblendajte nemasnu kremu sa stevijom i ekstraktom vanilije. S druge strane izmiješajte bjelanaca jaja i polako dodajte u kremu. Dodajte smjesu u posudu za pečenje i pecite 15 minuta.

Kada izvadite posudu iz rerne i dodajte voce na cheesecake. Pecite dodatnih 5 minuta. Dopustite cheesecakeu da se ohladi prije nego ga izvadite iz posude.

Macaroons

Sadrže samo 60 kalorija, u nastavku recept za 16 porcija.

Sastojci 

  • Pet bjelanaca
  • Trećina šolje stevije
  • Kašičica ekstrakta od vanilije
  • Trunčica soli

Fil

  • Pola šolje soka od iscijeđene narandže
  • Četvrtina šolje soka od iscijeđenog limuna
  • Četiri kašičice kukuruznog škroba
  • Tri kašičice stevije
  • Jedno žumance

Priprema:

Zagrijte rernu na 300 stepeni. Namažite posudu u kojoj ćete peći s biljnim uljem. Izmiješajte bjelanca dok ne dobijete pjenastu teksturu. Laganim postupkom dodajte steviju, vaniliju i malo soli. Izmiješajte sve namirnice dok smjesa ne postane ujedinjena. Nakon toga kašikom stavite smjesu u posudu za pečenje i pecite između 10 i 15 minuta.

Fil:

Izmiješajte steviju i žumance od jajeta u posudi. U to dodajte sok od narandže, kukuruzni škrob i izmiješajte dok ne dobijete ujedinjenu teksturu. Kuhajte na pari na srednjoj temperaturi dok tekstura ne postane dovoljno gusta. Dopustite smjesi da ohladi.

Uzmite dvije korice i na sredinu nanesite fil. Ponovite isti postupak s ostalim koricama. Ukrasite s kašikom šlaga, soka od narandže i dodajte nekoliko listova mente.

Kolać od malina i limuna

Sadrži samo 80 kalorija po porciji.

Sastojci za smjesu

  • 3/4 šolje stevije
  • 3/4 šolje običnog brašna
  • 1/4 manje masnijeg putera
  • Trunčica soli

Sastojci za fil

  • Dvije kašike brašna
  • Jedna šolja stevije
  • Dva jaja
  • Pola šolje nemasnog mlijeka
  • Pola šolje svježe iscijeđenog soka od limuna
  • Kašika kore od limuna
  • 1/4 šolje slatka od malina

Priprema:

Zagrijte rernu na 350 stepeni. Podmažite tepsiju sa biljnim uljem.
Smjesa: Izmiješajte brašno, steviju i sol i u to dodajte puter. Smjesu stavite u posudu u koju ćete peći i pritisnite je dok ne dobije oblik posude. Pecite 15 do 20 minuta.

Fil: Izmiješajte steviju i brašno sa jajima i mlijekom. Izmiješajte sastojke dok ne postignete izjednačenu smjesu. Polako dodajte sok i koru od limuna.

Izmiješajte slatko od malina i nanesite ih na toplu smjesu. Na to dodajte i fil i vratite u rernu dodatnih 20 do 25 minuta. Kada izvadite iz rerne ostavite 2 sata u frižideru da se ohladi.

Podijeli članak