Ugljikohidrati koji ne debljaju

Nisu svi ugljikohidrati nezdravi

Zaboravite sve što ste do sada čuli: možete unositi ugljikohidrate, a da se pri tome ne udebljate. 

Do sada su ugljikohidrati bili neprijatelji svakoj dijeti. Koliko god da volimo tjesteninu, hljeb i slatko uvijek smo ih izbjegavali kako se ne bi udebljali. To ne mora da bude nužno tako.

Ugljikohidrati su potrebni za energiju i nedostatak istih će vas dovesti samo do smanjenja energije i naravno nećete izgubiti željene kilograme na taj način. Ono što vam može pomoći da skinete višak kilograma jeste pravilan izbor ugljikohidrata. Stručnjaci savjetuju da unosite hranjive ugljikohidrate koji sadrže dva do tri grama vlakana na svakih 100 kalorija.

Ukoliko želite znati koji ugljikohidrati pomažu da smanjite višak kilograma, nastavite da čitate.

Zeleni grašak

Pola šolje zelenog graška sadrži: 67 kalorija, 12,5g ugljikohidrata i 4,5g vlakana.

Pola šolje zelenog graška sadrži i 12% preporučenog cinka. Iako je grašak poznat po svojoj moći protiv prehlade, ovaj mineral također povećava nivo leptina u krvi, hormon koji mozgu doprinosi informaciju kada je dosta hrane. Na taj način zeleni grašak kontroliše glad.

Ječam

Pola šolje kuhanog ječma sadrži 97 kalorija, 22g ugljikohidrata i 3g vlakana.

Ječam sprječava glad tako što na sporiji način povećava nivo šećera u krvi, sprječava nagli šećerni pad što daje osjećaj gladi. Ječam sadrži mnogo hranjivih sastojaka, uključujući i 20% do 25% dnevnih vlakana u samo jednom serviranju.

Integralna tjestenina

55 grama integralne tjestenine sadrži: 198 kalorija, 43g ugljikohidrata, te 5g vlakana.

Britansko istraživanje je pokazalo da povećani unos integralnih zrna ima veze sa smanjenim indeksom tjelesne mase i smanjenjem masnoće u abdominalnom dijelu. Kako god, treba kontrolisati unos tjestenine s porcijom koja sadrži između 100 i 200 kalorija, što je otprilike jedan tanjir kuhane tjestenine.

Bundeva

Jedna šolja kuhane i pečene bundeve sadrži: 115 kalorija, 30g ugljikohidrata i 9g vlakana.

Integralni hljeb

Dvije kriške integralnog hljeba sadrže 160 kalorija, 30g ugljikohidrata i 8g vlakana.

Ne morate više izbjegavati sendviče zbog hljeba. Kada budete birali integralni hljeb pronađite hljeb koji sadrži 100% integralna zrna, a ne cijela zrna.

Grah

Pola šolje crnog graha sadrži: 109 kalorija, 20g ugljikohidrata, te 8g vlakana.

Unos graha smanjuje za 23% širenje struka i za 22% smanjuje mogućnost gojaznosti. Iako svaka vrsta graha ima različit sadržaj vlakana, sve vrste su preporučene, grah također sadrži dosta željeza i proteina.

Kokice

Tri zdjele kokica sadrže 93 kalorije, 19g ugljikohidrata i 3,5g vlakana.

Kada vam se jedu slane grickalice zamijenite čips sa kokicama. Kokice smanjuju osjećaj gladi.

Ovsena kaša

Pola šolje suhe ovsene kaše sadrži: 153 kalorije, 27g ugljikohidrata i 4g vlakana.

Više od pola vlakana koje pronalazimo u ovsenoj kaši su rastvorljiva vlakna, koje odlažu pražnjenje želuca. Povećan unos rastvorljivih vlakana smanjuje visceralne masti, koja okružuje vitalne organa i povezana je sa raznim metaboličkim poremećajima, kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom.

Kvinoja

Pola šolje kuhane kvinoje sadrži: 111 kalorija, 20g ugljikohidrata i 2,5g vlakana.

Bogata proteinima, kvinoja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje su potrebne tijelu za bolju građu i spaljivanje kalorija.

Podijeli članak