Trening nogu Tom Platza - čovjeka s najrazvijenijim nogama ikad

Program s kojim je napravio nešto nestvarno

Ako nešto može garantovati uspjeh u razvoju mišića nogu, onda je to definitivno slijeđenje najčešćeg trening plana čovjeka koji je imao najrazvijenije noge ikad.

Tom Platz je legendarni bodybuilder i pripadnik "zlatne ere" neprevaziđenih bodybuildera kojima se i danas svi dive. S nestvarnim kvadricepsima bio je i ostao inspiracija, kako njegovih kolega i rivala tokom '70-ih i '80-ih godina prošlog vijeka, tako i generacijama novih rekreativaca i ozbiljnih takmičara.

Zbog toga je njegov trening program nogu posebno cijenjen. Obično se sastojao iz sedam vježbi, a broj serija i ponavljanja unutar njih, prilično se razlikuje od preporuka većine današnjih fitness stručnjaka. Krenimo redom.

Čučanj

Prva i njemu najvažnija vježba kojoj je posvećivao posebnu pažnju i za koju je često isticao da ima i snažnu psihološku stanu, predstavljala je centralni dio treninga.

Tom Platz bi čučnjeve izvodio na sljedeći način:

  • 8 do 20 ponavljanja - 8 do 10 serija

290 kg maksimalna radna težina

Hack čučanj

Druga najvažnija vježba za razvoj kvadricepsa bio bi tzv. hack čučanj. Kako je u više navrata objašnjavao, Platz nije bio ljubitelj prednjeg čučnja iz razloga što se previše morao koncentrisati na držanje tega umjesto da mu sav fokus bude na mišićima nogu. S hackom je uspijevao raditi upravo onako kako je želio.

  • 10 do 15 ponavljanja - 5 serija

227 kg maksimalna radna težina

Nožna ekstenzija

  • 10 do 15 ponavljanja - 5 do 8 serija

159 kg maksimalna radna težina

Ležeći nožni pregib

  • 10 do 15 ponavljanja - 6 do 10 serija

109 kg maksimalna radna težina

Sjedeće podizanje na prste

  • 10 do 15 ponavljanja - 3 do 4 serije

102 kg maksimalna radna težina

Podizanje na prste na hack spravi

  • 10 do 15 ponavljanja - 3 do 4 serije

181 kg maksimalna radna težina

Podijeli članak