10 namirnica koje smanjuju glad

Ponekad nam je potrebna dodatna motivacija kada je u pitanju umjerenost u životu, a unos dobro izbalansiranih jela i zdravih grickalica se veže za održavanje zdravog načina života.

Možda ponekad unesete neke grickalice između obroka zato što jednostavno ne osjećate da ste se najeli dovoljno za vrijeme doručka, ručka ili večere. Upravo zbog toga body.ba vam predstavlja 10 namirnica koje ce spriječiti ili bar smanjiti glad.

Badem

Badem je preporučen samo u malim količinama. Badem je bogat izvor antioksidanata, Vitamina E i magnezija. Dokazano je da badem povećava osjećaj zasićenosti, te da pomaže kod osoba koje žele da skinu neželjene kilograme.

Voda

Razna istraživanja su pokazala da osobe koje unose prije obroka dvije čaše vode prije svakog obroka jedu između 75 i 90 kalorija manje tokom obroka nego osobe koje ne unose vodu prije obroka.

Ovsena kaša

Ovsena kaša je dobar izvor vlakana i zbog toga sprječava osjećaj gladi. Pored toga, ovsena kaša povećava nivo holecistokinina, hormon koji je reguliše glad.

Jabuke

Jabuka je savršena grickalica za ujutro ili popodne, nije teška za ponijeti bilo gdje da krenete. Pored toga ova voćka je veoma dobar izvor vlakana što vam daje osjećaj zasićenosti, a također sadrži i mnogo vode u sebi i na taj način puni stomak brže.

Avokado

Avokado je bogat izvor vlakana i monozasićenih masti, koje su pogodne za zdravlje srca. Kada se unose uravnoteženo, avokado sprijećaje osjećaj gladi. Masti koje avokado sadrži šalju signale mozgu koje govore stomaku kada je pun.

Crvena paprika

Samo pola čajne kašikice crvene paprike može da ubrza metabolizam, te uzrokuje sa tijelo sagorijeva deset kalorija samostalno, što znači da u prosjeku dodavanje crvene paprike može da skrati 60 kalorija vašem sljedećem obroku. Dodavanjem crvene paprike u dva obroka dnevno tokom mjesec dana, možete izgubiti čak i do dva kilograma.

Jaja

Razna istraživanja su pokazala da ukoliko unosite jedno ili dvoje jaja uz doručak manje osjećate glad tokom sljedećih 24 sata nego da unesete hljeb koji sadrži isti broj kalorija kao jaja.

Laneno sjeme

Laneno sjeme je izuzetno dobar izvor omega 3 masti koje smanjivaju apetit, jedna kašika lanenog sjemena sadrži 2,3 grama omega 3 i 3 grama vlakana koji povećavaju osjećaj zasićenosti. Laneno sjeme je također dobar izvor omega 6 masne kiseline koja povećava nivo hormona holecistokinina.

Ukoliko ne volite laneno sjeme, možete koristiti i laneno ulje.

Slatki krompir

Slatki krompir sadrži posebni škrob koji se odupire digestivnim enzimima što omogućava da osjećaj zasićenosti produže na više vremena. Pored toga također je bogat izvor vitamina A i C.

Crna čokolada

Crna čokolada sa 70% kakaa u sebi smanjuje apetit zato što gorki okus čokolade šalje signale mozgu i smanjuje apetit. Pored toga stearinska kiselina koja se nalazi u crnoj čokoladi smanjuje brzinu varenja i zbog toga produžuje osjećaj zasićenosti.

Podijeli članak