Jedan pravnik u principu nije osoba koja bi mogla dati prave savjete vezane za zdravu ishranu, ali Bill Marler je nešto sasvim drugo. On je advokat koji se u karijeri tako specijalizovao za pitanja trovanja hranom, da važi za jednog od najvećih stručnjaka.
Stručnjak za hranu i trovanja savjetuje izbjegavanje ovih namirnica
U karijeri se kroz pravne procese izborio za čak 600 miliona dolara odštete njegovim klijentima koji su blaže, teže ili fatalno stradali zbog neispravne hrane. Zbog svih tih činjenica američki magazin Bottom Line je kontaktirao gospodina Marera, koji je s javnošću podijelo mišljenje o hrani koju definitivno treba izbjegavati koju on lično nikada ne jede. Radi se o sljedećem.
Nepasterizovano mlijeko
Podaci s kojima raspolaže ovaj advokat jasno ukazuju na to da mali broj ljudi zapravo pije nepasterizovano mlijeko, ali da trovanja uopšte nisu rijedak slučaj. Samo u SAD-u je od 1998. do 2001. godine od te namirnice krenulo 148 epidemija trovanja, što dovoljno govori kolika se opasnost krije iza njenog konzumiranja.
Sirove klice iz sjemenki
Od sedine '90-ih godina nekuhane ili lako kuhane klice sjemenki bile su uzrokom više od 30 velikih bakterijskih epidemija. Radi se o tome da salmonela i E.Coli često obitavaju u tim klicama, pa zbog toga preporučuje zaobilazak takve hrane u širokom luku.
Nedovoljno pečeno meso
Krvavo, odnosno nedovoljno pečeno meso, vrlo vjerovatno je prostor na kom obitava E. Coli ili salmonela. Zbog toga Bill Marler ističe kako je posljednjih 20 godina njegovog života svaki odrezak koji je pojeo bio dobro pečen.
Unaprijed oprano i pripremljeno povrće i voće
Salata koja se kupuje već pripremljena, kao i očišćeno i isjeckano voće, spadaju u kategoriju koju ovaj stručnjak obavezno izbjegava. Njegova preporuka je da se kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće u manjim količinama, te da se lično čisti, reže i pojede unutar 3 do najviše četiri dana. Važno je doći do namirnica koje su prošle što manje dodira s rukama i mašinama, te tako smanjiti rizik od unosa listerije - smrtonosne bakterije koja se razvija na niskim temperaturama karakterističnim za frižidere.
Sirova ili nedovoljno kuhana jaja
Salmonela je vrlo čest stanovnik jaja, pa kada se konzumiraju sirova ili nedovoljno kuhana ili pečena, rizik od unosa i zaraze tom bakterijom je vrlo visok. Zbog toga, Marel ističe kako on jede isključivo dobro kuhana ili dobro pečena jaja.
Sirove školjke kamenice
Prema riječima ovog stručnjaka za hranu i trovanja istom, problemi nastali konzumiranjem školjki su učestaliji nego ikada. Navodno se u posljednjih 5 godina susreo sa više trovanja školjkama nego u pretohdnih 20 godina. Smatra da je razlog taj što su uz klimatske promjene mora sve toplija, a školjke svakako filtriraju vodu pa ako u njoj postoji neka bakterija, filtrirat će i nju i ona će ostati na školjki. Zbog toga je važno skuhati kamenice i sve druge vrste školjki, kako bi se izbjegli mogući zdravstveni problemi.