Namirnice bogate vitaminom B6

Za zdravo srce i mozak

Vitamin B6 je jedan od 8 vitamina B koji postoje i esencijalan je za pravilan rad tijela. Ovaj vitamin poboljšava zdravlje srca i mozga. Pored toga postoje razna istraživanja koja su pokazala da redovan unos vitamina B6 spriječaje nastanak raka. 

Tijelo ne može samo da stvori vitamin B6, pa zbog toga ga moramo unositi u raznim namirnicama i u nekim slučajevima u vidu suplemenata. Zbog toga je potreban unositi redovno određene namirnici kako bi tijelo dobilo odgovarajuću količinu vitamina B6.

U nastavku body.ba vam predstavlja 7 namirnica koje su bogate vitaminom B6.

Mlijeko

Mlijeko sadrži sve esencijalne amino kiseline koje su tijelu potrebne za gradnju i oporavak mišića. Pored toga mlijeko je izuzetnog značaj za zdravlje kostiju i zubi.

Jedna čaša mlijeka sadrži 104 kalorije, 2,8 grama masnoće, 8 grama proteina i 12 grama ugljikohidrata. Dobar je izvor kalcija, magnezija i fosfora.

Banane

Redovan unos banana reguliše nivo šećera u krvi i poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Ova voćka također pospješuje probavu zbog visokog sadržaja vlakana.

Jedna banana srednje veličine sadrži 121 kaloriju, 31 gram ugljikohidrata, 1.5 gram proteina i mali sadržaj masti. Bogat je izvor magnezija, bakra, mangana i kalija, kao i vitamina B2 i C.

Slanutak

Slanutak pomaže pri mršavljenju ukoliko ga redovno unosite u ketogenu dijetu. Slanutak je bogat izvor biljnog proteina, te kontrolišu krvni pritisak i cjelokupan rad srca.

100 grama slanutka sadrži 370 kalorija, 61 gram ugljikohidrata, 19 grama proteina i 6 grama masnoće. Pored toga također je dobar izvor željeza, kalcija, magnezija i kalija.

Jaja

Jaja su veoma ekonomičan izvor proteina i odlična su za izgradnju i oporavak mišića. Pored toga smanjuju mogućnost srčanog udara i drugih bolesti koje se vežu za srce.

Jedno veliko jaje sadrži oko 80 kalorija, 5 grama masnoće i 6 grama proteina. Pored toga također su dobar izvor bakra, željeza, vitamina A, D, B5 i B12.

Mrkva

Mrkva sadrži mnoštvo vitamina A, koji je neophodan za zdravlje očiju. Mrkva također smanjuje holesterol, pomaže pri mršavljenju i smanjuje rizik oboljenja određenih vrsta karcinoma.

Mrkva malo veće veličine sadrži 30 kalorija, 7 grama ugljikohidrata i neznačajan broj masnoće i proteina. Mrkva je također dobar izvor vitamina A i K, kao i kalija.

Losos

Losos smanjuje mogućnost srčanog i moždanog udara, te značajno poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Visoki sadržaj antioksidanasa u lososu spriječaje ćelijsko oštećenje.

Jedna porcija lososa sadrži 125 kalorija, 32 grama proteina, 6 grama masnoće i neznačajan sadržaj ugljikohidrata. Losos je bogat izvor kalcija, željeza, magnezija i selenija, kao i vitamina A i D.

Špinat

Špinat, kao i drugo zeleno povrće sadrži mnogo antioksidanasa koje štite ćelije od slobodnih radikala.

100 grama špinata sadrži 41 kaloriju i neznačajan broj ugljikohidrata. Štaviše, špinat je dobar izvor vitamina A, C i K, kao i značajnih minerala kao što je kalcij, željezo, kalij, magnezij i mangan.

Podijeli članak