Namirnice koje poboljšavaju očno zdravlje

Oči su uvijek potrebne, pa je neophodno paziti na njihovo zdravlje

Očno zdravlje je najčešće zanemareno kada smo mladi. Međutim ne trebamo misliti da će naše očno zdravlje uvijek biti jednako dobro.

Oči su nam uvijek potrebne i paziti na njih je neophodno, zbog toga body.ba vam predstavlja namirnice koje poboljšavaju očno zdravlje.

Mrkva

Za ovo ste vjerovatno mnogo puta čuli, naročito kada ste bili mali i mama vas je tjerala da jedete mrkvu i govorila je kako je to dobro za oči. Mame su bile upravu.

Mrkva pomaže zdravlju očiju tako što im pruža beta-karoten, koji jača noćni vid.

Zeleno povrće

Kelj i špinat su posebno bogate namirnice luteinom i zeaxanthin (E161). Ovi sastojci čine čuda za oči. Smanjuju rizik od degeneracije makule koja je uzrokovana starenjem i od katarakta.

Doručak sa jajima i sokom od narandže

Ovaj doručak sadrži skoro isti broj luteina i zeaxanthina kao i zeleno povrće, što je veoma dobra zamjena za zeleno povrće ukoliko niste ljubitelji.

Citrično voće

Citrično voće podrazumijeva limun, narandžu i grejp. Važno je za očno zdravlje zbog visokog sadržaja vitamina C koji je dobar ne samo za imunitet, također i za sprječavanje degeneracije makule i katarakta.

Orašasti plodovi i sjemena

Sadrže mnogo vitamina E, pa na taj način štiti ćelije u očima od slobodnih radikala i usporava razvijanje degeneracije makule i katarakta. Ukoliko unosite samo 28 grama suncokretovih sjemenki li badema, dobit ćete trećinu vitamina E koji je dnevno potreban organizmu. Pored toga i puter od kikirikija je dobar izvor vitamina E.

Masna riba

Masna riba kao što je losos, skuša ili inćuni. Ova vrsta ribe sadrži osnovne aminokiseline koje su potrebne tijelu i koje su dobre za zdravlje, i očno zdravlje.

Džigerica

Džigerica je bogat izvor cinka, koji ukoliko se ne unosi u dovoljnoj mjeri može dovesti do oslabljenog vida i katarakta. Još jedan izvor cinka je crni grah.

Podijeli članak