Kada pomislite da jedete kvalitetne, nemasne proteine koje imaju veliki sadržaj omega 3 masnih kiselina, često mislimo na ribu kao opciju kako bismo zadovoljili apetit.
Riba s najviše sadržaja žive
Obratite pažnjuMeđutim vremena se mijenjaju, te je vrijeme bez slobodnih radikala davno prošlo. Mnogi faktori utječu na ispuštanje žive u atmosferu. Ti toksini su dospjeli i do morskih životinja, te i do nas kako ih unosimo u naše tijelo.
Kako biste ograničili unos žive treba ograničiti unos ribe na dva do tri serviranja sedmično, što je jednako na 225 do 340 grama sedmično.
Ukoliko osjećate da ste u riziku od trovanja sa živom, konsultujte se sa svojim doktorom i tražite nalaz krvi.
Ajkula
100 grama mesa od ajkule sadrži 151 microgram žive.
Sabljarka
100 grama sadrži 147 mikrograma žive.
Kraljevska skuša
100 grama sadrži 110 mikrograma žive.
Tunjevina
Ovisno o vrsti tunjevine ona sadrži od 13 do 58 mikrograma žive.
Jastog
100 grama sadrži 47 mikrograma žive.
Bakalar
Sadrži 14 mikrograma žive.
Španska skuša
100 grama sadrži od osam do 13 mikrograma žive.