Fitness savjeti od Arnolda Schwarzeneggera

Mali savjeti od najuspješnijeg bodybuildera ikada

Arnold je tokom svoje karijere dobio mnoge titule, kao: guverner Kalifornije i Mr. Univers-a, te su ga neformalno zvali bodybuilder, terminator, te komandant specijalne jedinice upravo zato što je uvijek bio pobornik zdravog života i fitnessa. 

Mnogi njegovi savjeti se vežu za dizanje tegova i bodybuilding, dvije sfere gdje Arnold dominira. Međutim, tkz. Terminator motiviše ljude širom svijeta i dijeli savjete za zdrav život, a u nastavku body.ba predstavlja nekoliko fitness savjeta upravo od njega.

Pronađite trening koji volite

Za veliki udio Schwarzeneggerovog uspjeha je zadužena ljubav prema bodybuildingu. Bez obzira na uslove, uvijek je pronalazio vrijeme za treninge, nešto što svi mi možemo uraditi. Pronađite sport koji volite za koji nikada nećete osjećati da vam je kao trening.

Trenirajte cijelo tijelo

Ne samo da štedite vrijeme na ovaj način, također forsirate cijelu grupu mišića na rad. Arnold tvrdi da uvijek radi vježbe koje forsiraju cijelo tijelo na rad.

Uključite i kardio vježbe

Nedavno je Arnold spominjao kako bi volio da je tokom 60-ih i 70-ih godina ubacivao više kardio treninga u svoje treninge. Danas u njegov redovni trening obavezno podrazumijeva i kardio vježbe, tvrdi kako je to ključ za zdrav i dug život. "Počinjem sa svojim treningom na električnom biciklu ili na traci za trčanje. Poslije 5 minuta sporog tempa, radim 30 sekundi najjačim tempom, vratim se 10 sekundi na normalni tempo, pa opet 30 sekundi najjači tempo i tako radim 10 minuta. Nakon toga počinjem s vježbama s težinom. Na ovaj način se ugrijem i oslobodim se kardio vježbi što prije. Na drugi način bi možda osjetio želju da preskočim kardio vježbe. Pored toga nekada planinarim nekoliko sati ili se vozam biciklom" izjavio je Arnold.

Ne postoji jedan način da pravilno radite, postoje mnogi načini

Ne treba se svađati s drugim ljudima u vezi načina na koji se radi. Bitno je da pronađete svoj trening i da uživate u njemu. Nikada nemojte slijediti samo jedno pravilo za izvođenje vježbi, postoje mnogi načini da pravilno radite jednu vježbu.

Trenirajte s prijateljem

Razna istraživanja su pokazala da ukoliko vježbate s prijateljima veća vjerovatnoća je da ćete nastaviti da vježbate efikasnije. Dobar partner za vježbanje vas uvijek tjera da nastavite dalje i kada planirate da odustanete, a pored toga i zanimljivije je raditi kada ste u društvu i na taj način možete izazivati jedan drugog.

Zamislite određeni cilj

Ovaj savjet važi i za treninge i općenito za život. Može se reći da je Arnold uspio u svome poslu zato što je imao jasan cilj koji je želio da ispuni. Kako on kaže uvijek je uspješno završavao svoje treninge tako što je sam sebe zamišljao kako ih uspješno završava, uvijek se vodio time pa je i na kraju jedan od najuspješnijih bodybuildera ikada.

Prilagodite trening svojim godinama

Treniranje je neophodno unatoč godinama, ali morate obratiti pažnju na što vam tijelo ukazuje kako treba da izgleda trening. Kako starite veća je mogućnost povrede, pa zbog toga trebate prilagoditi svoj trening svojim godinama. Arnold tvrdi kako treba da radite slične vježbe koje se prilagođavaju vašem uzrastu.

Obrazujte se u vezi treninga

Arnold je prepoznatljiv po tome što uvijek sam sebe obrazuje u vezi treninga. Namjerno je otputovao u SAD kako bi trenirao sa najboljim bodybuilderima ikada kako bi više naučio od njih. Nakon svakog treninga je ispitivao svoje tijelo kako bi njegovi treninzi bili što efikasniji. Uvijek je tražio savjete od žirija, drugih bodybuildera i prijatelja kako bi poboljšao svoju rutinu. Kako bi poboljšao svoje vještine radio je čak i sa instruktorima baleta kako bi naučio da izgleda gracioznije.

Radite na slabim tačkama

Poznato je svima da je Arnold odsjekao nogavice na svojim pantalonama kako bi konstantno sebe podsjećao na svoje slabe tačke i kako bi poradio na rast svojih nogu. Shvatio je da ukoliko ne radi na svojim slabostima nikada neće postati bolji. Na ovaj način nije samo postao bolji u vezi svoje tjelesne forme, također je postao uspješniji u svakoj sferi svoje karijere.

Uvijek je dobro da sami sebe gurate naprijed kako biste postali uspješni u vezi nečega u životu.

Podijeli članak