Kako ostati aktivan na poslu

Zdrav život i u kancelariji

Da li osjećate kako vas dugi sati na poslu previše zamaraju i utječu na vaše fizičko zdravlje? Nije iznenađujuće, ipak osam sati rada kada ste "prilijepljeni" za stolicu može naškoditi vašoj pokretljivosti. 

Rad za stolom ne bi uvijek trebao podrazumijevati konstantno sjedenje bez pomjeranja. Sjedenje dugih sati bez pomjeranja može negativno utjecati na vaše zdravlje, a slaba cirkulacija je najčešći problem svih ljudi koji rade u kancelarijama. 

Zbog toga vam  body.ba predstavlja nekoliko načina da ostanete aktivni za vrijeme radnog vremena. 

 Kratke pauze

Kada sjedite duže vremena sasvim je normalno da se osjećate umorno. Napravite sebi kratke pauze od 10 minuta svako sat vremena. Na ovaj način ćete odmoriti mozak, ali i tijelo, te će vaš rad biti mnogo efikasniji poslije pauze.

Istezanje

Ovo možda zvuči previše jednostavno, ali istezanje može da čini čuda za vaše tijelo. Istezanjem stimulišete bolju cirkulaciju, povećavate energiju i oslobađate se stresa.

Koristite stepenice

Kada god je to moguće koristite stepenice. Na ovaj način ćete ubrzati rad srca, ali i dnevni broj koraka koje pravite. Ukoliko ste voljni, također možete trčati blagim tempom uz stepenice.

Ustanite

Dugoročno sjedenje zaista može da naškodi zdravlju. Ne biste trebali stajati sve vrijeme dok ste na poslu, ali sigurno će vam dobro doći ako s vremena na vrijeme odvojite malo vremena da stojite na radnom mjestu.

Vježbajte uz stol

Postanite kreativni i odradite nekoliko ponavljanja vježbi za stolom. Kako bi jačali gluteuse,  pokušajte ih stisnuti 10 sekundi i odmarajte 30, te ponovite ovu vježbu 10 puta. Također, možete probati istezanje nogu tako što ćete protezati noge dok sjedite 5 sekundi. Vježbu ponovite 10-15 puta.

Nosite svoju hranu

Svi dobro znamo da je nekada veoma teško izbjeći nezdrava iskušenja na poslu. Međutim sva iskušenja možete izbjeći tako što ćete nositi svoj zdravi ručak uz sebe. Na ovaj način ćete smanjiti mogućnost da pokvarite zdravu ishranu.

Druženje

Nekada se možemo toliko okupirati poslom da se sami izolujemo od drugih radnih kolega. Pokušajte izbjeći ovo i posjetiti malo svoje ostale radne kolege. Na ovaj način ćete se osjećati sretnije i poboljšati ćete vaše socijalno zdravlje.

Podijeli članak