Zdrave grickalice za novogodišnje mete

Nova godina, novi život

Možda ste i vi sebi postavili za novogodišnji cilj da vodite zdraviji život. Spremili ste sve za teretanu, ali pored te opreme i jake volje bitno je paziti i na ishranu.

Zdrava ishrana čini 80% zdravog života i vježbanje samo po sebi nije dovoljno da održite formu ili da smršate. Međutim, iako su neodoljive, grickalice značajno mogu oštetiti naše zdravlje, stvarajući konstantno stanje zapaljenja želudca kao i razne bolesti.

Zbog toga body.ba vam predstavlja zdrave grickalice koje možete unositi tokom dana i neće kvariti vašu novogodišnju namjeru, a pri tome će vam pružiti dovoljno energije za određene aktivnosti.

Grickalice za trkače

Vjerovatno ne želite početi trčati na pun stomak, te je zbog toga preporučeno da uzimate neke međuobroke koje se sastoje od ugljikohidrata sa niskim glikemijskim indexom kao što je humus. Pored humusa, med je također dobra opcija koja će održati glikemijski nivo u mišićima, što daje dodatnu snagu trkačima.

Ukoliko tražite opciju za poslije trčanja, grčki jogurt sa bananama, orašastim plodovima i granolom je savršena opcija koja sadrži dovoljnu količinu proteina i ugljikohidrata.

Grickalice za posao

Ukoliko sjedite sve vrijeme u kancelariji i ne krećete se mnogo grickalice koje sadrže mnogo šećera nisu za vas. Umjesto toga birajte malu količinu orašastih plodova, jogurt ili neko voće.
Jabuka i orašasti plodovi će vam pružiti dovoljno energije i proteina koji su vam potrebni da se zasitite do sljedećeg obroka.

Grickalice za mršavljenje

Čak i ukoliko želite izgubiti na težini, vjerovatno ne želite preskakati obroke, naročito kada ste gladni. U ovim slučajevima birajte grickalice koje su bogate hranjivim vrijednostima, kao što su to proteinski šejkovi ili žitarice sa orašastim plodovima, voćem i zobi.

Za poboljšanu koncentraciju

Ugljikohidrati su izrazitog značaja za mozak zato što se mozak hrani glukozom. Ugljikohidrati sa niskim glikemijskim indexom su zbog tog idealni za energiju. Pored toga obratite pažnju da unosite dovoljnu količinu vode.

Borovnice su savršen izbor za poboljšanje koncentracije zbog visoke količine antioksidanata koji stimulišu protok krvi i doprinos kisika mozgu. Pored borovnica, crna čokolada je također dobar izbor.

Grickalice prije teretane

Ukoliko želite veće i izdefinisane mišiće, bit će vam potrebna dodatna energija. Avokado i orašasti plodovi sadrže mnogo kalorija koje dolaze od strane dobrih masti, dok je riba bogata namirnica omega 3 masnim kiselinama. Sendvič od dimljenog lososa i avokada je najbrži način da dobijete potrebnu energiju. Pored toga kaša, koja je veoma jednostavna za napraviti, je također dobar izvor energije.

Grickalice za bolje spavanje

Postoje razna istraživanja koja su pokazala da izbalansirana ishrana koja je bogata vlaknima poboljšava san, vjerovatno zbog sposobnosti da reguliše nivo šećera u krvi, te bakterije koju hrani što utječe na san.

Bilo koje cijelo zrno, grahorica, voće ili povrće su bogati izvori vlakana.

Podijeli članak