Četiri najbolje namirnice protiv prehlade i gripe

Prehlada i gripa čest je neželjeni "gost" u hladnim prelaznim mjesecima između godišnjih doba. Zbog toga je od velike važnosti održavanje imunološkog sistema jakim.

Kvalitetne i zdrave namirnice su ključne u tom pogledu, pa bi svako trebao na dnevnoj osnovi unositi u organizam barem jednu od tih fantastičnih namirnica. Četiri su posebno preporučene.

Bijeli luk (češnjak)

Bijeli luk ili češnjak poznati je prirodni antibiotik. Izvanredno efikasno djelovanje je poznato još od davnina, a jedino što ga čini ne tako atraktivnim za redovno korištenje je neugodan miris. Ipak, postoji i za to rješenje - nigdje ne piše da se mora žvakati svaki češanj bijelog luka, pa direktno gutanje poput lijekova pravi efekat na zdravlje i ujedno ne ostavlja neugodan miris u ustima.

Cimet

Cimet je omiljeni začin kog karakteriše prepoznatljivi ugodni miris, međutim to je samo dio priče o cimetu. Radi se o dokazanom borcu protiv mikroba, pa se zbog toga radi očuvanja zdravlja preporučuje dnevni unos količine jedne kašičice dnevno.

Đumbir ili začin kurkuma

Đumbir je sve popularniji i u zapadnom svijetu jer efekti tog specifičnog korijena na zdravlje su zaista odlični. Jednostavno se nariba komadić i pojede sam ili u kombinaciji s medom ili drugim namirnicama. Također, začin kurkuma je bogata đumbirom i drugim također vrlo zdravim namirnicama, pa bi i kašičica tog indijskog začina dnevno mogla biti odlična polazna tačka za očuvanje zdravlja.

Zeleni čaj

Kada je riječ o antioksidansima, zeleni čaj je uvijek jedan od najboljih mogućih izbora. Najmanje jedna šolja dnevno, očistit će organizam, spriječiti upale i ojačati imunološki sistem.

Podijeli članak