Iako desert nije obavezan u redovnoj ishrani, nekima je veoma teško da ga se odreknu. Neće se ništa loše dogoditi ako nekada prekršite dijetu i pojedete jedan kolač, najbitnije je da znate kako pravilno izbalansirati svoju ishranu.
Zdravi i ukusni deserti
Moguća je kombinacija slatka i zdravlja
Sljedeći zdravi recepti su dokaz da desert ne mora uvijek da bude nezdrav i pun rafiniranih šećera i masti.
Čokoladna krema
Sastojci:
- 200 g avokada
- 40 g hurmi bez kosti
- 25 g kakaa u prahu bez dodatnog šećera
- 50 g crne čokolade
- Jedna banana
- Jedna narandža
- Pola čajne kašike ekstrakta od vanilije
- 150 mL bademovog mlijeka
Po želji:
- Med
- Malo soli
- Šumsko voće
- Suho voće
Priprema:
- Očistite avokado; rastopite čokoladu i isjeckajte hurme.
- Nakon toga, izblendajte avokado sa hurmama; u to dodajte kakao u prahu, sol, vaniliju, koru od narandže i jednu kašiku soka od narandže pa ponovo izblendajte.
- Nakon toga, dodajte malo po malo mlijeko u tu smjesu kako biste odredili teksturu.
- Umjesto šećera možete koristiti med.
- Trebali biste dobiti homogenu i kremastu teksturu.
- Ostavite 30 minuta u frižideru i postaviti sa šumskim ili suhim voćem.
Kolač od mrkve, badema i lješnjaka
Sastojci:
- 240 g izherendane mrkve
- 2 velika jaja
- Jedan limun
- 80 g mljevenog lješnjaka
- 70 g mljevenog badema
- 5 mL ekstrakta vanilije
- 5 g cimeta
- 3 g đumbira
- 5 g sode bikarbone za kuhanje
- Malo soli
- Dva bjelanca
Priprema:
- Prije pečenja zagrijte rernu na 180 stepeni i spremite tepsiju od 20 cm.
- Miješajte mrkvu sa sokom od pola limuna. Ostavite to sa strane.
- Ručno miješajte jaja sa ekstraktom vanilije, po tom dodajte lješnjak, badem, đumbir, sodu i sol.
- Pomiješajte sve i dodajte u mrkvu, a pri tome dobro izmiješajte smjesu.
- Sa strane dobro izmiješajte bjelanca od jaja i polako ih dodajte u smjesu.
- Stavite sve u tepsiju i dodajte malo cimeta.
- Pecite 40 minuta u rerni. Ostavite da se ohladi prije serviranja.
Puding od čije, kokosa i suhog voća
Sastojci:
- 4 kašike sjemena od čije
- 4 hurme
- 200 mL kokosove vode
- 200 mL kokosovog mlijeka
- 16 lješnjaka
- 2 kašike grožđica
- Jedan prirodni jogurt
- Po želji, med
Priprema:
- Ostavite hurme u mlaku vodu na 30 minuta. Nakon toga ih izvadite iz vode, izbacite kost iz njih i isijecite.
- Izblendajte sa kokosovom vodom.
- Nakon toga dodajte kokosovo mlijeko, pola jogurta i izmiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Dodajte grožđice i sjemenke čije.
- Ostavite u frižider dva sata.
- Ukoliko je smjesa previše gusta možete dodati mlijeka.
- Kada dobijte željenu smjesu, servirajte sa lješnjacima.
Sladoled od banane
Sastojci:
- Dvije velike banane
- Jedna kašika kikiriki putera
Priprema:
- Ogulite i izrežite banane, pa ih zaledite na dva sata.
- Nakon toga stavite banane u blender i izblendati, potom dodati kikiriki puter i ponovo izblendati.
- Možete odmah servirati ili vratiti u zamrzivač između 30 minuta i jednog sata.
Kolač od banane
Sastojci:
- Dvije zrele banane
- Dva jaja
- Tri kašike zobenog brašna
- 30 g crne čokolade
- 1/4 kašike stevije
Priprema
- Prije pečenja zagrijati rernu na 180 stepeni.
- Stavite bananu, jaja i zobeno brašno u blender i izblendajte ih dok ne dobijete gustu smjesu.
- Nakon toga smjesu stavite u tepsiju za pečenje.
- Iskomadajte čokoladu po želji.
- Ubacite komadiće čokolade u smjesu.
- Pecite na 200 stepeni 18 do 20 minuta.
- Kada se ispeče, ohladite i servirajte.