Zdravi i ukusni deserti

Moguća je kombinacija slatka i zdravlja

Iako desert nije obavezan u redovnoj ishrani, nekima je veoma teško da ga se odreknu. Neće se ništa loše dogoditi ako nekada prekršite dijetu i pojedete jedan kolač, najbitnije je da znate kako pravilno izbalansirati svoju ishranu.

Zdravi i ukusni deserti

Sljedeći zdravi recepti su dokaz da desert ne mora uvijek da bude nezdrav i pun rafiniranih šećera i masti.

Čokoladna krema

Čokoladna krema

Sastojci:

  • 200 g avokada
  • 40 g hurmi bez kosti
  • 25 g kakaa u prahu bez dodatnog šećera
  • 50 g crne čokolade
  • Jedna banana
  • Jedna narandža
  • Pola čajne kašike ekstrakta od vanilije
  • 150 mL bademovog mlijeka

Po želji:

  • Med
  • Malo soli
  • Šumsko voće
  • Suho voće

Priprema:

  1. Očistite avokado; rastopite čokoladu i isjeckajte hurme.
  2. Nakon toga, izblendajte avokado sa hurmama; u to dodajte kakao u prahu, sol, vaniliju, koru od narandže i jednu kašiku soka od narandže pa ponovo izblendajte.
  3. Nakon toga, dodajte malo po malo mlijeko u tu smjesu kako biste odredili teksturu.
  4. Umjesto šećera možete koristiti med.
  5. Trebali biste dobiti homogenu i kremastu teksturu.
  6. Ostavite 30 minuta u frižideru i postaviti sa šumskim ili suhim voćem.

Kolač od mrkve, badema i lješnjaka

Sastojci:

  • 240 g izherendane mrkve
  • 2 velika jaja
  • Jedan limun
  • 80 g mljevenog lješnjaka
  • 70 g mljevenog badema
  • 5 mL ekstrakta vanilije
  • 5 g cimeta
  • 3 g đumbira
  • 5 g sode bikarbone za kuhanje
  • Malo soli
  • Dva bjelanca

Priprema: 

  1. Prije pečenja zagrijte rernu na 180 stepeni i spremite tepsiju od 20 cm.
  2. Miješajte mrkvu sa sokom od pola limuna. Ostavite to sa strane.
  3. Ručno miješajte jaja sa ekstraktom vanilije, po tom dodajte lješnjak, badem, đumbir, sodu i sol.
  4. Pomiješajte sve i dodajte u mrkvu, a pri tome dobro izmiješajte smjesu.
  5. Sa strane dobro izmiješajte bjelanca od jaja i polako ih dodajte u smjesu.
  6. Stavite sve u tepsiju i dodajte malo cimeta.
  7. Pecite 40 minuta u rerni. Ostavite da se ohladi prije serviranja.

Puding od čije, kokosa i suhog voća

Sastojci:

  • 4 kašike sjemena od čije
  • 4 hurme
  • 200 mL kokosove vode
  • 200 mL kokosovog mlijeka
  • 16 lješnjaka
  • 2 kašike grožđica
  • Jedan prirodni jogurt
  • Po želji, med

Priprema:

  1. Ostavite hurme u mlaku vodu na 30 minuta. Nakon toga ih izvadite iz vode, izbacite kost iz njih i isijecite.
  2. Izblendajte sa kokosovom vodom.
  3. Nakon toga dodajte kokosovo mlijeko, pola jogurta i izmiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
  4. Dodajte grožđice i sjemenke čije.
  5. Ostavite u frižider dva sata.
  6. Ukoliko je smjesa previše gusta možete dodati mlijeka.
  7. Kada dobijte željenu smjesu, servirajte sa lješnjacima.

Sladoled od banane

Sastojci:

  • Dvije velike banane
  • Jedna kašika kikiriki putera

Priprema:

  1. Ogulite i izrežite banane, pa ih zaledite na dva sata.
  2. Nakon toga stavite banane u blender i izblendati, potom dodati kikiriki puter i ponovo izblendati.
  3. Možete odmah servirati ili vratiti u zamrzivač između 30 minuta i jednog sata.

Kolač od banane

Sastojci:

  • Dvije zrele banane
  • Dva jaja
  • Tri kašike zobenog brašna
  • 30 g crne čokolade
  • 1/4 kašike stevije

Priprema

  1. Prije pečenja zagrijati rernu na 180 stepeni.
  2. Stavite bananu, jaja i zobeno brašno u blender i izblendajte ih dok ne dobijete gustu smjesu.
  3. Nakon toga smjesu stavite u tepsiju za pečenje.
  4. Iskomadajte čokoladu po želji.
  5. Ubacite komadiće čokolade u smjesu.
  6. Pecite na 200 stepeni 18 do 20 minuta.
  7. Kada se ispeče, ohladite i servirajte.
Podijeli članak