Recept za osvježavajući međuobrok od voća i sladoleda

Brz i zdrav obrok, gotov za 10 minuta

Ljeto je napokon stiglo. Ovo je period kada možemo uživati u suncu, šetnjama u prirodi, otići na more, te jesti voće poput jagoda i lubenica. Osim toga, mnogim ljudima je prva asocijacija na ljeto upravo sladoled.

Recept za osvježavajući međuobrok od voća i sladoleda
Sve što vam je potrebno je Dolcela šlag krema, malo jagoda, čaša mlijeka i skoro pa nikakva kuharska vještina

Iako mnogi ljudi koji paze na kilažu izbjegavaju ovu ukusnu slasticu, iznenadili biste se da saznate kakve zapravo beneficije ima sladoled za vaše tijelo. Osim što vam pruža osjećaj radosti i udobnosti, sladoled vas tokom ljeta može osvježiti. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko beneficija sladoleda, te jednostavan recept za pripremu domaćeg sladoleda uz korištenje Dolcela šlag krema s okusom jagode:

Svakodnevno možete jesti sladoled i smršati

Da, dobro ste pročitali. Prema jednom članku ABC Newsa, žene koje su jele jednu kašiku sladoleda s niskom masnoćom dnevno, izgubile su 26 % više tjelesne težine, od žena koje nisu konzumirale ovaj ukusni desert. Ipak, važno je naglasiti da za gubitak težine nije zaslužan sam sladoled, već kalcijum koji se nalazi u njemu. To bi značilo da možete uzimati dodatke kalcijuma i vjerovatno vidjeti rezultate. Ipak, mnogi ljudi bi radije pokušali sa sladoledom.

Sladoled sadrži vitamine i minerale

Kada pojedete sladoled, možete biti sigurni da unosite mlijeko u vaš sistem. Ovo je izvrstan izvor kalcijuma, vitamina D, riboflavina, vitamina A i fosfora. Također, ovisno o ukusu sladoleda koji preferirate, možete uživati u više hranjivih sastojaka. Na primjer, sladoled od vanilije je bogat antioksidansima, kao i količinama kalcijuma, mangana, magnezijuma, kalijuma, dok je sladoled od tamne čokolade bogat flavonoidima koji štite srce, oleinskom kiselinom za snižavanje holesterola i fitohemikalijama za borbu protiv slobodnih radikala.

Sladoled stimuliše rad mozga

Prema studiji koja je obavljena na Univerzitetu Kyorin u Tokiju, konzumiranje sladoleda za doručak moglo bi biti upravo ono što vam je potrebno da se razbudite. Istraživač je uporedio grupu ljudi koji su jeli sladoled s grupom koja je ujutro prvo uzela čašu hladne vode, a oni koji su jeli sladoled bili su mnogo budniji. Jedan je dijetetičar rekao je da je za ovo zaslužna činjenica da sladoled povećava razine dopamina u tijelu što bi nas moglo učiniti budnijima i dati nam veću energiju.

Sladoled jača vaše kosti

Još dok smo bili djeca, stariji su nam govorili da nam kalcijum pomaže da ojačamo kosti i zube. U stvari, čak ogromnih 99% onoga što čini naše kosti i zube je upravo kalcijum. Sladoled je jedna od namirnica koja je izuzetno bogata kalcijem. S obzirom na to da naša tijela prirodno ne stvaraju kalcijum, potrebno je da pronađemo način da ga unesemo u naše tijelo uz pomoć ishrane, a očito da sladoled može biti koristan.

Sladoled povećava šanse za plodnost

Ako pokušavate ostati trudni, onda je možda sladoled idealna namirnica za vas. Neka istraživanja pokazuju da mliječna hrana s visokim udjelom masti može povećati vašu plodnost.

Jedno istraživanje je otkrilo da su žene koje su konzumirale jednu ili više porcija mlijeka s visokim udjelom masnoće imale 27% manje problema s ovulacijom.

Sladoled vas čini sretnijima

Sladoled vas doslovno može učiniti sretnima. Sladoled pomaže vašem tijelu da proizvodi serotonin, hormon sreće i osjećaja u tijelu. Budući da je tako koristan, medicinski stručnjaci preporučuju osobama koje se bore sa sezonskim afektivnim poremećaj, da tokom zime jedu sladoled kako bi se osjećali bolje.

Smanjuje rizik od raka dojke

Žene kojima je dijagnosticiran rak dojke imaju jednu stvar zajedničku- nedostatak kalcijuma. Ako niste sigurni da u vaš organizam unosite dovoljno kalcijuma, razgovarajte s doktorom. Dokazano je da ishrana bogata kalcijem predstavlja jedan od najboljih načina da smanjite rizik od raja dojke.

Napravite sladoled sami

Sada kada znate sve divne načine na koje vam sladoled može pomoći, možete si ga pripremiti i sami. Kada sami pripremate sladoled, znate koje sastojke ćete odabrati, te koliko će vaš sladoled biti zdrav. Ako nikada prije niste pripremali domaći sladoled, bez brige. Ovo je zapravo vrlo jednostavan proces, a u nastavku vam Body.ba donosi recept za shake od sladoleda i jagoda u kojem svako može uživati.

Sastojci:

  • 225g jagoda
  • 3 velike kašike sladoleda od Dolcela šlag kreme s okusom jagoda
  • 300 ml hladnog mlijeka
  • Još nekoliko jagoda, za dekoraciju

Priprema sladoleda:

Za pripremu sladoleda potrebno vam je pakovanje Dolcela šlag kreme od jagoda, 300 ml mlijeka i 2 vanilin šećera. Pomiješajte sve sastojke u blenderu, zatim ih ostavite da odstoje u zamrzivaču 2-3 sata.

Priprema shake-a:

U blender dodajte tri velike kašike sladoleda od Dolcela šlag kreme, 225 g jagoda i 300 ml mlijeka. Sastojke pomiješajte dok ne dobijete kremastu strukturu.

Naspite shake u velike čaše, te dodajte nekoliko jagoda na vrh kao dekoraciju.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak