Bench potisak i beneficije najpoznatije vježbe s tegovima

Razlozi zbog kojih je toliko cijenjena

Sam pojam vježbanja s tegovima kod većine ljudi automatski stvara sliku "guranja" što je moguće većih težina na čuvenom banch potisku, odnosno potisku s klupe.

Takav rejting i popularnost ova vježba nije stekla slučajno, jer se istinski radi o jednoj od najboljih i najvažnijih vježbi koja garantuje brojne beneficije. Za sve one koji su mislili da ova vrsta potiska gradi jedino mišiće prsa, vrijeme je da se upoznaju i sa svim ostalim činjenicama.

Bench potisak gradi mišićnu masu prsa, ramena i tricepsa

To jeste najbolja vježba za mišiće prsa, a kada se zna da postoje i druge dvije pozicije - s podignutom i oborenom klupom (kosi i kontra-kosi bench), kompletna prsa imaju mogućnost impresivnog razvoja.

Međutim, dok se podižu težine iz takvih položaja, neminovan je i rad najvećih mišića nadlaktice - tricepsa, kao i ramena koja je također vrlo teško odvojiti od učešća u vršenju pokreta. Zbog svega toga, sve tri grupe mišića se izlažu radu, a samim tim i napretku.

Razvija eksplozivnost snagu gornjeg dijela tijela

Možda sklekovi jesu izvrsna vježba, ali bench potisak je jedan potpuno drugi nivo. Sam isključivi rad jednog dijela tijela i pokretanje težine nerijetko i teže od ukupne tjelesne, sasvim logično mnogostruko unapređuje snagu gornjeg dijela tijela. Ne treba posebno naglašavati ni koliko je veća eksplozivnost gornjeg dijela tijela kada se napravi napredak na benchu.

Povećava gustoću kostiju

Naučna istraživanja su pokazala da vježbanje s tegovima stavlja i same kosti na dovoljan izazov da ih primorava na jačanje gustoće. Kolika je važnost tog efekta, posebno kod vježbanja na bench potisku gdje se podižu zaista velike kilaže, najbolje pokazuju godine starosti gdje su oni sa čvršćom strukturom kostiju često spašeni velikih iskušenja s lomovima koje proživljavaju drugi.

Prirodno pojačava produkciju testosterona

Podizanje velikih težina kao ključni sastavni dio vježbanja s tegovima, direktno se odražava na povećanje lučenja testosterona. Složene vježbe u tom pogledu prednjače, pa je i bench potisak u "odabranom društvu" vježbi koje za muškarce znače mnogo više nego što većina i shvata.

Povećava snagu stiska i podlaktica

Da bi se savladao pokret koji ima za cilj spuštanje i podizanje velikih kilaža, snaga stiska i čvrstina podlaktice dolazi posebno do izražaja. Kao i kod ostalih mišića, i ovi nešto manji mišići ruku također kupe brojne beneficije i iz treninga u trening povećavaju svoju snagu, čineći svako naredno vježbanje lakšim i sigurnijim.

Podijeli članak