Znakovi kako prepoznati da smo intolerantni na određene namirnice

Hrana i znakovi organizma

Većina ljudi živi s određenom intolerancijom na neku vrstu hrane od kojih dobar dio njih cijeloga života ne shvati svoj problem.

Radi se o tome da treba znati prepoznati znakove kojima organizam odgovara na unos hrane koju jednostavno iz nekih razloga ne može iskoristiti i razložiti na adekvatan način. Ovo su najčešći pokazatelji.

Probavne smetnje

Probavne smetnje su najčešći pokazatelj odnosno simptom intolerancije na određenu hranu. Karakterišu ga nadutost, vjetrovi, zatvor ili proljev. Obično razlog takvog stanja leži unutar poremećaja ravnoteže bakterija ključnih za probavu. Zbog toga, svako bi trebao sam testirati svoj organizam na pojedine namirnice ukoliko zaključi da nakon obroka osjeti jedan od pomenutih efekata.

Osip

Kao što kontrolne table instrumenata izbacuju greške u vidu upozorenja i uključenja lampica, tako i ljudska koža kao najveći organ među prvima prikazuje vanjske manifestacije unutrašnjih problema, a među kojima se vrlo često nalaze i različite intolerancije na hranu. Može se raditi o osipima, aknama, plikovima ili sličnim pojavama koje se posebno javljaju i povećavaju nakon unosa problematične hrane.

Umor

Hronični umor može biti dobar pokazatelj da ste zapravo intolerantni na neku od namirnica koje jedete svakoga dana. Umor je rezultat velikih napora koje organizam ulaže kako bi razgradio i apsorbovao tvari koje jednostavno ne uspijeva razložiti i apsorbovati.

Žgaravica

Najčešći uzrok žgaravice je povremeno nizak nivo želučane kiseline otpuštene za potrebe varenja hrane, ali se isti efekat može javiti i uslijed konzumacije hrane koju organizam ne podnosi, na koju je intolerantan.

Bol u zglobovima

Mnogi ne shvataju da su i bolovi u zglobovima jedan od indikatora hroničnih upala u organizmu, pa se čak znaju javiti i nakon konzumiranja pojedinih prehrambenih proizvoda. Specifikum takve reakcije na intoleranciju je povećanje simptoma odnosno bolova u zglobovima.

Podijeli članak