Kafa se pokazala kao napitak koji itekako može pomoći vašem zdravlju, ali je veoma bitno da znate kako pravilno spremiti ovaj napitak.
Kako na zdrav način spremiti kafu
Ispijanje kafe je bolje kada znate kako i kada spremiti ukusni napitakKafa sadrži supstance koje smanjuju upalne procese u tijelu, kao i mogućnost oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti. Pored toga slatkom napitku su se prepisala i antikancerogena svojstva. Sva prepisana svojstva su moguća samo ako znate na pravilan način spremiti kafu, a u nastavku body.ba vam otkriva koji je to način.
Čak i najbolja vrsta je opasna iznad 65°C
Neovisno o kvalitetu kafe ukoliko ne obratimo dovoljno pažnje možemo je pokvariti. Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji vrući napitci mogu povećati mogućnost oboljenja od raka. Zbog toga, američko udruženje protiv raka savjetuje da se kafa konzumira kada je temperatura iste ispod 65°C.
Izbjegavajte šećer
Ukoliko ste ljubitelji šećera u kafi vjerovatno biste trebali prestati s tom navikom. Kafa koja inače ne sadrži mnogo kalorija s dodavanjem šećera (i šlaga) povećava unos kalorija na 200 do 400 kalorija po šolji. Neovisno da li je crni ili bijeli šećer u pitanju, savjetuje se da se unos istog smanji na 20 grama dnevno.
Čekajte sat vremana poslije buđenja
Postoji jedan mali problem sa dnevnom šoljom kafe pri buđenju, a to je ovisnost. Mnogi ljubitelji kafe ujutro dok ne dobiju svoju dozu uopće nisu raspoloženi što i nije baš poželjno. Nedavno istraživanje tvrdi da je najbolje sačekati otprilike sat vremena poslije buđenja.