Najbolje dijete i promjene u planu ishrane jesu one koje imaju prije svega karakter dugotrajno održivih. Kada određene stvari promijenimo jednom za sva vremena, nema više ni teoretske šanse da nastavimo izgledati loše, jedino što je potrebno jeste neko vrijeme kako bi se rezultati pojavili.
Samo četiri promjene prehrambenih navika drastično će promijeniti vaš izgled u ovoj godini

Nutricionisti su saglasni da bi četiri promjene u ishrani svima mogle biti ključne za popravljanje kompletnog stanja organizma. Navest ćemo ih u nastavku, zajedno sa riječima stručnjaka koje će pojasniti zašto baš te namirnice imaju tako negaitvan uticaj na tjelesnu formu i zdravlje.
Eliminacija prerađenog mesa iz ishrane
"Da postoji samo jedna stvar koju bih želio da ljudi prestanu jesti u 2019. godini, to bi definitivno bilo prerađeno meso. Ono je klasificirano kao kancerogeno, uz pušenje i azbest, a također pridonosi otpornosti organizma na antibiotike, povezuje se s problemima s hormonima, a može i poremetiti nivo šećera u krvi. Prerađeno meso povezuje se s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i upalama. Ono je koncentrirani izvor natrijevog nitrata, kemikalije koja se ne koristi samo za očuvanje mesa, već i za dodavanje okusa i boje. Takvi nitrati se u tijelu pretvaraju u nitrozamine, koji su kancerogeni spojevi koji dovode do viših stopa raka debelog crijeva, želuca i gušterače", pojasnio je nutricionista i direktor londonskog fitness centra dr. Rhian Stephenson.
Smanjenje unosa soli
"Unos previše soli može povisiti krvni pritisak, što može povećati rizik od razvoja srčanih bolesti i moždanog udara. Većina soli koju konzumiramo je skrivena u hrani pa može biti teško odrediti koliko je ustvari dnevno unesemo u organizam", preporuka je nutricionistkinje Lily Soutter.
Smanjenje unosa šećera na najniže moguće nivoe
"Šećer može biti glavni krivac za zdravstvene probleme mnogih ljudi. Simptomi s kojima se najčešće susrećem kada žene dođu u moju kliniku su ubrzano lupanje srca, smanjen libido, plačljivost, vrtoglavica, tjeskoba, glavobolja, grčevi u mišićima - a upravo su sve to simptomi koji mogu biti posljedica promjene nivoa šećera u krvi. Dodatni problem je što većina ljudi konzumira namirnice koje se reklamiraju kao "light" ili "fit", a u stvari sadrže nevjerovatne količine šećera", ističe nutricionistkinja dr. Marilyn Glenville.
Zamjena "uobičajnih" ulja sa kokosovim i maslinovim uljem
"Ako postoji jedna stvar koju želim da ljudi prestanu konzumirati, to su biljna ulja. Govorim uglavnom o rafiniranom ulju za kuhanje, kao što je suncokretovo ili ulje uljane repice. Ona se još uvijek promovišu kao zdrava, ali u stvarnosti je vjerojatnije da će dugoročno biti štetna za naše zdravlje. Umjesto njih, preporučila bih korištenje kokosovog i maslinovog ulja", riječi su nutricionistkinje Cassandre Barns.