Namirnice koje povećavaju energiju

Kada je u pitanju energija općepoznato je svima da energiju dobijamo putem kalorija. Međutim, nisu sve kalorije jednako energične. Na primjer Mars čokoladica vam neće pružiti toliku energiju tokom jutarnjeg treninga kao što bi to učinila zobena kaša.

Zdrava dijeta se sastoji od sedam komponenti, a to su: ugljikohidrati, proteini, vlakna, masti, vitamini, minerali i voda.

Iako je svaka namirnica izvor energije, ne stvara svaka namirnica energiju na isti način. Tijelu je teže razgraditi ugljikohidrate, vlakna i proteine pa su zbog toga najbolji izvori energije za pravilnu funkciju tijela. S tim u vezi, energija se mjeri prema količini unesenih kalorija koje mogu biti od strane ugljikohidrata, masti, proteina ili čak alkohola, iako naše tijelo najviše koristi energiju proizvedenu od ugljikohidrata.

Iz tog razloga Body.ba vam predstavlja najbolje izvore energije.

Ovsena kaša

Jedna zdjela ovesene kaše ujutro sadrži svu potrebnu energiju za cijeli dan. Zob se sastoji od kompleksnih ugljikohidrata, što nam pruža dovoljnu količinu energije za cijeli dan. Ukoliko tome dodate med, uspjet ćete kontrolisati izbalansiranu količinu šećera u krvi.

Tamna čokolada

Polifenol koji se pronalazi u tamnoj čokoladi proširuje krvne sudove, što je idealan način da održite uravnotežen krvni pritisak.

Pileći fileti

Unošenjem proteina ne samo da produžavate osjećaj sitosti, također poboljšavate funkciju mozga.

Sjeme čije

Zahvaljujući visokim sadržajem proteina, masti i vlakana sjeme čije je idealan izvor energije.

Badem

Mala količina badema sadrži mangan, vitamin B2 i bakar koji su potrebni za stvaranje energije.

Jaja

Jaja su idealan izvor energije zbog visokog sadržaja leucina, aminokiselina koju tijelo koristi za energiju i za oporavak mišića nakon treninga.

Gljive

Gljive su dobar izvor željeza, što je jako bitno za transport kisika u krvotok. Bez dovoljne količine kisika, možete osjećati zamor i manjak energije.

Banane

Visoki sadržaj vlakana i glukoze i fruktoze ih čini savršenim izvorom energije.

Kvinoja

Pored visokog sadržaja proteina u kvinoji, aminokiseline koje se pronalaze u istoj povećavaju energiju koja je potrebna tijelu za ispravan rad.

Voda

Iako voda nije baš idealna namirnica, odgovarajuća hidratacija je najlakši način da dobijete energiju. Dehidriranost dovodi do manjka energije kao i glavobolje.

Podijeli članak