5 razloga zašto prestati raditi trbušnjake

Vrijeme je da promijenite svoj program treniranja abdominalnih mišića. Prestanite raditi vježbu trbušnjaci i krenite raditi sigurnije vježbe koje će ojačati vaš trbušni zid i u isto vrijeme sačuvati vaše zdravlje.

Dajem vam 5 razloga zašto trebate izbjegavati raditi trbušnjake.

Ne možete birati koji dio tijela će mršati

Znam da želite ravan stomak i logičan korak bi bio raditi što više trbušnjaka da bi istopili mast na stomaku. Ali topljenje masti jednostavno ne funkcionira na taj način. Možete izgraditi mišiće stomaka, ali to neće postići da istopite mast koja se nalazi iznad tih mišića.

Topljenje masti se ostvaruje kroz preciznu ishranu i kvalitetan program treniranja.

Pretreniranost jednog pokreta može dovesti do mišičnog disbalansa

Tijelo može vršiti više pokreta. Abdominalni mišići su odličan primjer. Možete saviti trup gore, dole ili u stranu. Tijelo teži da bude dobro u svakom od tih pokreta, ali ako radite jedan pokret, poput trbušnjaka, stalno i stalno, pravite disbalans u tijelu i potencijalnu povredu.

Abdominalni mišići imaju više funkcija od samo fleksije kičme

Abdominalni mišići primarno imaju 2 funkcije. Prva je da čvrsto stabilizuju tijelo. Tijelo se stabilizuje svaki put kada nešto gurnete, povučete, bacite, zamahnete, udarite ili grabite. Svaki pokret u sportu zahtijeva stabilizaciju tijela. U svakodnevnom životu stabilizacija se dešava kada pokupite nešto s poda ili čak kada otvarate vrata.

Druga funkcija je stvaranje mosta između donjeg i gornjeg dijela tijela za prenos energije. Trup uvijek mora biti čvrst i prav za izvođenje bilo koje aktivnosti od čučnja do skoka u vis.

Kičma se savija cijeli dan

Tipična osoba počinje dan ustajanjem i doručkujući za stolom sa savijenim leđima. Na putu do posla osoba sjedi u autu savijenih leđa i onda sjedi na poslu idućih 8 sati sa savijenim leđima. Nakon cijelog dana, ta ista osoba dolazi kući, sjedi za stol i večera opet sa savijenim leđima. I za kraj dana, sjeda na kauč, gleda tv sa savijenim leđima. Cijeli dan su leđa savijena i pogrbljena.

Kada sagledate sve ovo, zašto bi htjeli raditi vježbu trbušnjaci i dalje savijati leđa na treningu, u vrijeme kada bi trebalo da popravljate leđa?!

Trbušnjaci proizvode istu silu na kičmu koja može dovesti do diskushernije ili poremećaja pršljenova

Otprilike 80% svjetske populacije će posjetiti doktora ili kiropraktičara za vrijeme svog života zbog bola u leđima. Prema Stuart McGill-u, profesoru Biomehanike na Univerzitetu Waterloo, vježba trbušnjaci proizvodi istu silu na kičmu koja može dovesti do diskushernije ili poremećaja pršljenova.

Ima li onda smisla raditi vježbe koje mogu dovesti do standardnih problema s leđima?!

Abdominalni mišići se ne izrađuju s vježbom trbušnjaci. Kvalitetetne i snažne abdominalne mišiće ćete izgraditi sa čučnjevima, mrtvim dizanjima, potiscima iznad glave, zgibovima, veslanjima, sprintevima, preskakanjem štrika, raznim kondicionim i eksplozivnim vježbama. Ako želite raditi specifične vježbe za trup, onda radite one koje kopiraju svakodnevnu funkciju abdominalnih mišića, a to je stabilizacija i isometrija, a ne fleksija trupa. Radite vježbe poput planka (razne varijacije), valjka, podizanje nogu i druge.

Kada ste izgradili snažne abdominalne mišiće i želite da budu vidljivi; jedino rješenje je KUHINJA. Postotak masti odlučuje da li će se vaši abdominalni mišići vidjeti ili ne. Možete imati beskonačno snažne abdominalne mišiće, ali ako nemate preciznu ishranu, oni se nikad neće vidjeti.

Nadam se da ćete poslušati savjete jer će vam vaše tijelo, posebno leđa, biti zahvalna. Ako želite stručnu pomoć da bez lutanja što prije istopite mast, prijavite se za personalni trening.

Podijeli članak