Sedam razloga zašto vas visok testosteron čini atraktivnijima

Testosteron je hormon kom se u svijetu izgradnje tijela pridaje daleko najviše pažnje, a razlog za to je veoma jednostavan - on muškarce čini onim što jesu i zahvaljujući kome su snažniji pol.

Interesantno je da postoji cijeli niz efekata testosterona na tijelo muškaraca, pa oni sa visokim nivoom lučenja su ujedno i najprivlačniji suprotnom spolu. Najmanje sedam razloga se može navesti kao objašnjenje zašto visok testosteron čini muškarce atraktivnijima.

Brada

Pripadnice suprotnog spola zahvaljujući samoj svojoj urođenoj prirodi, muškarce s jakom bradom smatraju muževnijim i privlačnijim. Upravo dok kod žena manjak testosterona i prisustvo visokih nivoa estrogena vodi do toga da imaju manje dijelova tijela prekrivenih dlakama, a što se svakako i smatra atraktivnijim, kod jačeg spola stvari su upravo suprotne.

Dubok glas

Jedna od karakteristika mačo muškarca je i ta da ima dubok glas. Kada se i zamišlja neki super jaki junak, nikada u sklopu te zamisli neće biti glas kog karakterišu niski tonovi. Upravo je testosteron taj koji povećava širinu glasnih žica i tako stvara dubinu glasa.

Veća snaga

U životinjskom svijetu muške jedinke se bore za ženke i oni najjači dobijaju pravo na potomstvo, što je prirodna selekcija koja omogućava produženje vrste. Kod ljudi stvari jesu drugačije, ali pripadnice nježnijeg spola i dalje traže snažne partnere jednostavno kako bi ih štitili i omogućili sigurno okruženje za potomstvo.

Veći nivo testosterona vodi do veće raspoložive snage demonstrirane i prilikom dizanja tereta, kao i izvođenja većeg broja ponavljanja.

Bolji imunitet

Istraživanje koje je obuhvatilo veću grupu muškaraca ispitanika, dovelo je do zaključka da muškarci s jačim imunitetom privlače veći broj žena. Testosteron ima jednu od ključnih funkcija u organizmu muškaraca, a koja se upravo odnosi na jačanje imunološkog sistema.

Veći mišići

Najočitiji efekat testosterona zbog kog su krenuli i masovna proizvodnja i korištenje sintetičkog testosterona, jeste efekat povećanja mišićne mase. I dok taj neprirodni način podizanja testosterona zapravo sputava prirodni, dajući samo privremeno "ekstra mačo" efekte, i onaj prirodni testosteron neprestano pravi ogromne stvari, te odgovoran za činjenicu da su muškarci veći i mišićaviji od žena, kao i za to da se mogu nabildati dok žene baš i ne mogu.

Miris

Muškarci s visokim testosteronom imaju miris tijela koji, prema istraživanjima, djeluje vrlo privlačno za pripadnice suprotnog spola. Ujedno je i nezgodno jer se takvim muškarcima teže izboriti s neugodnim mirisom znoja, ali svakako je interesantan i taj naučni podatak koji govori da stvari nisu toliko užasne kakvim se čine.

Agresivnost

Najveća istina je da žene zapravo čeznu za muškarcem koji nosi malo agresivnosti sa sobom. To ne znači da vole nasilnike, ali jednostavno, najzgodnije i najljepše žene koje imaju najveću mogućnost izbora partnera, nikada nisu išle pod ruku sa muškarcima koje u potpunosti mogu kontrolisati.

Podijeli članak